Pensionären Mats bygger växthus av gamla fönster och hundpensionat

Pensionären Mats bygger växthus av gamla fönster och hundpensionat

När Mats Runemyr blev uppsagd kändes det som han var mitt i livet. Alldeles för ung, pigg och rastlös för att bli pensionär. Därför var det inget svårt beslut att testa på livet som jobbonär. Nu, tre år senare, jobbar han drygt halvtid genom Veteranpoolen och stormtrivs med jobbonärslivet.

Mats Runemyr och hans fru bor en dryg mil utanför Kristianstad i ett underbart litet hus som han renoverat helt själv. Mats kommer från en hantverkarfamilj och har alltid varit duktig på såväl smide som trä och el. Mycket tack vare sin farfar som drev egen smedja och pappa som var elektriker. Men trots det arbetade han inte som hantverkare.

– Jag har haft ett vanligt kontorsjobb, som samordnare på ett miljöteknikbolag. Men när jag fyllde 64 år blev jag uppsagd och arbetsbefriad och helt plötsligt kändes livet ganska tråkigt och ensamt. Jag saknade att jobba helt enkelt.

Mats beskriver att det kändes som han var mitt i livet när han plötsligt blev uppsagd. Det fanns mycket kvar att ge och livet som heltidspensionär passade inte honom som den pigga, rastlösa och sociala person han är.

Första uppdraget kom på födelsedagen

Så när Mats fick nys om Veteranpoolen hörde han genast av sig till sitt kontoret i Kristianstad. Han såg fram emot att få jobba med kroppen och låta sina hantverkskunskaper komma till användning igen.

– På min födelsedag hörde Veteranpoolen av sig och gav mig mitt första hantverksuppdrag. Sedan dess har det rullat på och jag har gjort allt från att renovera kök, till att bygga altaner, hjälpa till i trädgårdar och byta paneler på hus. Jag jobbar mer än halvtid, ungefär 100 timmar i månaden skulle jag säga.

Extraslanten blir en bonus

För Mats är det inte ekonomin som är det största incitamentet till att vara kvar i arbetslivet. Han fick avgångsvederlag och har en bra pensionen. Däremot är den sociala biten viktig; att träffa människor, känna att man har en uppgift och att få möjlighet att hjälpa till. Extraslanten som drygar ut pensionen varje månad blir en fin bonus.

– Jag gör det inte för lönen, utan jag mår bra av rutiner och sociala sammanhang och har fått många härliga kompisar och kollegor som är i samma ålder och situation. Sen är det väldigt kul att många kunder är så vänliga och tacksamma också.

Ett återbrukat växthus

Ett av Mats senaste projekt var att bygga en pergola och ett växthus i trädgården hemma hos en kund. Kunden hade en tydlig vision om hur växthuset skulle se ut, med tegel i botten och gamla stora fönster som stått bevarade i hennes lada.

– Jag kan inte så mycket om tegel, så där fick vi ta hjälp av en murare. Men annars har jag gjort rubbet, allt från design och konstruktion till att gjuta betong, snickra och sätta in fönster.

Mats berättar hur han la ned mycket möda och tankekraft på att få till växthuset på bästa sätt. Det var inte helt enkelt eftersom konstruktionen skulle utgå från de gamla fönsterna. Sakta men säkert tog huset form och resultatet blev ett växthus i nästan helt återbrukat material.

– Till och med dörren var återbrukad. Den satt tidigare på kundens altan, berättar Mats och fortsätter:

– Det känns extra kul när man får vara med från början till slut och se ett projekt gå från start till mål. Jag känner mig stolt när jag ser det lilla växthuset som nu är laddat med tomater och andra läckerheter. Och kunden är jättenöjd! 

Nästa projekt ett hundpensionat

Nu har Mats några andra projekt på gång, bland annat ska han hjälpa ett äldre par att byta fönster och panelbrädor. Dessutom ska han bygga ett litet hundpensionat på en kennel tillsammans med sin kollega. Huset ska byggas från grunden med slitstarkt material och isolerade fönster.

– Det känns roligt att ha olika projekt igång. Men jag ska såklart hinna vara lite ledig också. Jag och min fru brukar alltid ta några turer med husbilen vilket jag ser fram emot.

I övrigt ska dagarna spenderas i trädgården utanför Kristianstad. Det finns inga särskilda semesterdrömmar eller resor Mats och hans fru vill checka av.

– Vi är riktiga hemmasittare och lockas inte av att resa utomlands. Turer med husbilen är lagom med äventyr för oss. Det kommer vi hålla på med så länge vi kan se och höra, skrattar Mats.

Vill fortsätta arbeta så länge kroppen orkar

Mats har inte några planer på att sluta arbeta. Han vill jobba så länge kroppen orkar, och enligt honom är det förhoppningsvis flera år till.

– Det känns bra att hålla igång. Visst kan jobbet vara ganska fysiskt, men det trivs jag med. Jag har flera kollegor som sagt att de ska sluta, men de flesta fortsätter år efter år. Man tycker om samvaron och det går att anpassa arbetet efter sina förutsättningar.

Han fortsätter:

– Summa summarum är livet som jobbonär är riktigt bra, jag rekommenderar det!

Jobbonär – att välja sin egen frihet
Jobbonär – att välja sin egen frihet

Ja, livet efter pensionen, och livet som jobbonär kan se väldigt olika ut. På Veteranpoolen finns det flera typer av uppdrag där trädgård, målning, städning, snickeri, montering, reception och butik är några exempel.  Och det fina i kråksången är att det är du som väljer. För pensionen är ju lika med frihet. Frihet att välja var, när och hur.