På udda uppdrag – 100-åringen som ville ha hjälp att välja kläder

På udda uppdrag – 100-åringen som ville ha hjälp att välja kläder

Här möter vi Karin, den pensionerade textilläraren som idag jobbar på Veteranpoolen. En gång fick hon en fråga om hon hade lust att hjälpa en äldre dam att välja kläder. Hon kunde inte ana att det skulle bli en resa genom historien – klädd i siden och sammet.

Uppdraget var enkelt i teorin: att hjälpa en nästan hundraårig dam att organisera sin garderob. Men när Karin steg in i kvinnans lägenhet, förstod hon att detta inte skulle bli som något annat uppdrag.

Hela två rum av tre var fyllda till bristningsgränsen med kläder. Men det här var inte vilka kläder som helst. De var historiska artefakter, vackert uppsydda av damen själv under hennes dagar som sömmerska och lärare.

Varje klänning, varje blus, varje skärp var ett tidsdokument. Där hängde balklänningar hon hade burit på slottet, klänningar som hade dansats i under glittrande kristallkronor, som hade sett historiens gång och varit del av den.

Och mitt i allt detta stod Karin, uppslukad av damens berättelser. Hon lyssnade fascinerat när damen delade minnen från tiden då hon hade täta kontakter med modehus som Dior, Chanel och Balenciaga. Hela garderoben var en länk till en tid då mode var mer än bara kläder; det var konst, det var politik, det var liv.

Att ta bort några av dessa kläder visade sig vara lika omöjligt för Karin som det var för damen. Istället försökte de organisera dem så gott de kunde, samtidigt som damen fortsatte berätta om sitt liv.

Även om vi åldras – är våra historier eviga

Det var en dag fylld med både skratt och tårar, och när Karin slutligen lämnade damens hem, gjorde hon det med en känsla av ödmjukhet och beundran. Hon hade kommit dit för att hjälpa till med kläder, men hon gick därifrån med en skattkista av historier och minnen.

Detta uppdrag var mer än bara ett jobb för Karin. Det var en påminnelse om att varje människa har en historia att berätta, och att ibland kan de historierna hittas i de mest oväntade platserna – som i en garderob full av kläder.

I slutändan blev Karin inte bara en hjälpande hand för damen, utan även ett lyssnande öra, och kanske viktigast av allt, en påminnelse om att även om vi åldras, är våra historier eviga. Och precis som de kläder vi bär, är de en del av vem vi är, och de gör oss till de människor vi blir.

Veteranen Karin jobbar på Veteranpoolen sedan 2021 och kombinerar uppdrag inom trädgård, barnpassning och städning 2-3 dagar i veckan.
Veteranen Karin jobbar på Veteranpoolen sedan 2021 och kombinerar uppdrag inom trädgård, barnpassning och städning 2-3 dagar i veckan.
Är jobbonär din grej?
Är jobbonär din grej?

Karin och uppdraget är en berättelse från verkligheten. Hos oss kan du som är pensionär välja ut just de uppdrag du tycker låter intressanta. En del uppdrag är udda och oväntade – och en del är alldeles vanliga och trevliga. Som att klippa gräs, bygga en altan eller putsa fönster. Något  för alla!

Fyll i en enkel spontanansökan – inget krångligt CV. Vi följer upp inom en vecka och berättar om lön och svarar på dina frågor. Sedan kan du sova på saken, provjobba om du vill – och bestämma i lugn och ro. Vi hörs!