Sofia Åhman tipsar: så håller du kroppen aktiv som senior

Sofia Åhman tipsar: så håller du kroppen aktiv som senior

När kroppen börjar kännas lite tröttare och lederna ömmar kan det vara svårt att ha motivation till träning och fysisk aktivitet. Men faktum är att det är farligare att sitta still än att inte träna alls, även när man är senior. Veteranpoolen ha pratat med Sofia Åhman, känd från ”Hemmagympa med Sofia” på SVT. Hon delar med sig av sina bästa tips för att hålla sig stark och aktiv som senior.

Sofia Åhman är ett välkänt ansikte för många svenskar genom sitt program ”Hemmagympa med Sofia” på SVT. Förutom att vara träningsprofil är hon också idrottslärare, författare till tre böcker om träning och hedersdoktor i medicin för sitt omfattande arbete med att främja folkhälsan. Hennes budskap är tydligt: Det är aldrig för sent att börja träna och – och att hålla sig aktiv är nyckeln för ett längre och friskare liv.

 

”Man bara gör det!”

Fysisk aktivitet är inte bara bra – det är nödvändigt för att våra kroppar ska hålla sig friska.

Sofia Åhman menar på att de som rör på sig får mindre ont, blir gladare och mindre stressade. Dessutom minskar risken för allvarliga sjukdomar så som diabetes och demens. Men hur håller man motivationen uppe när det känns svårt att komma i gång? Enligt Sofia Åhman handlar det om att inte vänta på att motivationen ska komma utan att i stället göra träningen till en självklar del av vardagen.

­­­– Man väntar inte på att bli motiverad till att borsta tänderna, man bara gör det. Så behöver man tänka med träning också, det är bara att köra!

 

Var inte rädd för att ta i

En vanlig missuppfattning kring träning på äldre dar är att man ska träna försiktigt och med lätta vikter. Sofia Åhman menar tvärtom att styrketräning och snabbhetsövningar är avgörande för att behålla muskelmassan och förbättra rörligheten, vilket i sin tur hjälper till att förebygga skador och fall. Genom att utmana kroppen och våga ta i, kan man faktiskt bli starkare, snabbare och mer rörlig även sent i livet.

­– För att man ska kunna bygga muskelmassa måste man våga använda vikter och ta i. Våga jobba snabbt när muskeln drar ihop sig och bromsa när muskeln sträcker ut sig. Det kan man göra genom att ställa sig upp snabbt från en stol och bromsa när man sätter sig ner igen. Om man grimaserar på de sista repetitionerna gör man rätt, säger Sofia Åhman.

 

Träna rätt för att undvika skador

Det är viktigare att vara aktiv än att vara rädd för skador. De som är stillasittande löper större risk för fallolyckor och har ofta mer smärta i kroppen. För att undvika skador är det dock viktigt att anpassa träningen efter sin egen förmåga och att variera övningarna, så att man inte överbelastar samma muskelgrupper.

– Ofta när man får ont av träning är det för att man tränar för ensidigt. Det är viktigt att träna både styrka, kondition, rörlighet och balans, säger Sofia Åhman.

 

Rätt utrustning kan göra skillnad

För att kunna träna säkert och effektivt är det viktigt att ha rätt utrustning. Sofia Åhman rekommenderar att använda gummiband – ett enkelt, billigt och effektivt träningsredskap som är lätt att ta med sig. Dessutom är det viktigt med bra, bekväma och greppvänliga skor, särskilt för seniorer.

– För att få bra balans och grepp behöver man en sko som sitter ordentligt på foten och har ordentlig stötdämpning. Investerar man i bra skor minskar risken att halka och man kan promenera raskt utan att vara rädd – det är mycket värt. Jag använder alltid skor från Icebug, säger Sofia Åhman.

 

Enkla tips för att röra sig mer i vardagen

För den som vill börja röra sig mer i vardagen rekommenderar Sofia Åhman enkla övningar som att transportträna genom att gå eller cykla, göra några benböj innan eller efter varje måltid och leka mer – till exempel genom att dansa eller leka med barnbarnen. Vill man ha ytterligare inspiration kan man hitta det i hennes böcker ”Träna hemma med Sofia” och ”Träna ute med Sofia”.

Sammanfattningsvis är Sofia Åhmans budskap tydligt: det är aldrig för sent att börja träna och bli stark. Med små steg och enkla vanor kan man förbättra sin hälsa och livskvalitet. Kroppen kommer att vara tacksam!

 

Sofia Åhmans tre enkla tips för att hålla igång motivationen

  1. Lura dig själv till att börja motionera

– Det svåraste är att komma igång. Om det är dåligt väder kan du bestämma att du bara ska ta ett varv runt kvarteret, det är bättre än inget. Lura dig själv att köra 5–10 minuter så kommer antagligen fortsätta lite till i bara farten.

  1. Lite är bättre än ingenting

– Gör något du tycker är kul och sänk tröskeln. Alla steg räknas och 5 eller 10 minuter är mycket bättre än ingenting.

  1. Ta hjälp av en kompis

– Skaffa en träningskompis. Det är kul att träna med någon och det är svårare att dra sig ur i sista stund, då kan man hjälpa till att växeldra varandra.

Jobbonär – ett sätt att vara aktiv
Jobbonär – ett sätt att vara aktiv

Många av våra uppdrag på Veteranpoolen innebär att du både är fysiskt aktiv och samtidigt får många nya sociala kontakter. Att vara jobbonär är en aktiv livsstil med fördelen att du väljer själv vad du vill göra.

Är du nyfiken på om detta är något för dig? Fyll i en enkel spontanansökan så återkopplar vi direkt. Inget krångligt CV, bara dina kontaktuppgifter.