Sommarjobbande pensionärer – ända från Way Out West till Sweden Rock

Sommarjobbande pensionärer – ända från Way Out West till Sweden Rock

Är du en nöjd och lycklig pensionär? Eller saknar du arbetslivet och kollegorna? Om du har dubbla känslor inför din pension – så är du inte ensam. Det fina är att du faktiskt kan äta kakan och ha den var. Du kan välja var, när och hur du vill jobba. Träffa jobbonärena som kryddat tillvaron med skratt, skräck, musik och nya människor.

Pension är lika med frihet. Frihet att bestämma över sin tid. Frihet att hinna med allt det där som man aldrig hann. Pensionen kan också innebära lugn och ro. Kanske ett lugn som man inte riktigt räknat med. Det känns tomt att inte längre hälsa på grannen vid morgonbussen. Och trist att inte kunna småprata med kollegorna vid lunchen.

Samtidigt är pensionen ljuvlig. Inga tider att passa och sovmorgon när man vill. Men hur gör man när man saknar – och inte saknar arbetslivet? Jo, då kan man faktiskt både äta kakan och ha den kvar. Man kan bli jobbonär. Och välja att arbeta när man vill. Med vad man vill. Här är några exempel på roliga uppdrag Veteranpoolen jobbonärer genomfört.

Härliga människor på Way Out West

Way Out West i Slottskogsparken i Göteborg är en välkänd musikfestival i Sommarsverige. Och om man hade tur kunde man stöta på jobbonären Pia i folkvimlet. Hon såg nämligen till att hungriga festivalbesökare och funktionärer kunde få något att stoppa i magen.

Pia tycker att det är härligt med alla nya människor som hon fått träffa.

– Ja, det är alldeles underbart. Och så gillar jag att det är festival och lite fart, säger Pia.

Pia tror att den sociala biten av att arbeta som pensionär är viktig för hälsan och för välmåendet.

Hon berättar att kroppen kan värka efter ett helt arbetsliv, men att värken försvinner på Way Out West.

– Ja, då tänker jag inte på den. Jag är mest glad och blir smittad av den fina stämningen, säger Pia.

Flera av Pias vänner undrar varför hon väljer att arbeta trots att hon är pensionär. Och det har Pia ett bra svar på:

– Man håller sig yngre och friskare när man är igång, och så är det ju så roligt, berättar Pia.

Skrämmande kul på Kolmårdens djurpark

Innan pensionen arbetade Rolf som reparationssnickare. Men på senare tid har Rolf figurerat i ett helt annat sammanhang, nämligen på Kolmårdens djurpark. Där hjälpte han till att köra åkattraktioner och att sätta skräck i Halloween-besökarna.

– Jag har jobbat under Halloween. Och min uppgift var att hoppa fram och skrämma besökare som gick på en särskild slinga. Tydligen var jag duktig. En del blev så rädda att de faktiskt blev arga, berättar Rolf.

På sommaren var det åkattraktioner som gäller och Rolf kan köra flera av dem. Han minns särskilt en liten kille som förälskade sig i bilarna.

– Han åkte först 10 gånger på raken. När han skulle åka för elfte gången började hans pappa se lite trött ut. Men jag försöker skämta och få pappan på lite bättre humör. Och det lyckades. Så totalt åkte de 14 gånger i sträck, skrattar Rolf.

Och det är just skratten och den sociala kontakten med besökarna som Rolf uppskattar mest.

– Ja, det är härligt med alla människor. Och att få vara ute i friska luften. Helt underbart, säger Rolf.

Once in a lifetime på Grönan

En annan välkänd park är Stockholms älskade Gröna Lund. Här finns inga vilda djur men gott om besökare, åkattraktioner och glada skratt. Och så får vi inte glömma de jobbonärer som varit med och gjort besöket till en upplevelse. En av dem är Anette som är ett riktigt proffs på chokladhjul.

Anette är ursprungligen från Stockholms-området men har i många år bott på Öland. Nu har hon dock flyttat hem igen och fick tips av en väninna om Veteranpoolen. Hon hade knappt hunnit börja innan uppdraget om att jobba på Gröna Lund dök upp.

– När jag såg tjänsten tänkte jag: ”Yes, det här vill jag göra. Det är en ”once in a lifetime-chans”, berättar Anette.

På Gröna Lund har hon varit spelvärd vilket innebär att hon stått i olika spelattraktioner, som till exempel chokladhjulet. Anette arbetade under sina yrkesverksamma år inom många olika områden. Hon var barnskötare, postkassör, jobbade på bank och inom LSS-vården. Gröna Lund-jobbet är något helt annat;

– Här är alla glada och förväntansfulla. Man får så mycket glädje tillbaka av både barn och vuxna, säger Anette.

Lugnt och stabilt på Sweden Rock

Ett annat glädjeämne är musik och just hårdrock har jobbonären Anita erfarenhet av.  Hon har nämligen jobbat på Sweden Rock.

I juni står det lilla samhället Norje utanför Sölvesborg värd för Sveriges största hårdrocksfestival, Sweden Rock. Dit tiotusentals människor från hela världen vallfärdar för en oförglömlig musikupplevelse.

Anita är en av de jobbonärer som har arbetat på Sweden Rock. Och hon ser att hennes ålder är till stor fördel.

– Jag tror att vi pensionärer känns lugna och stabila. Vi är glada och det gör nog att andra blir glada också. Jag vet kanske inget om hårdrock, men det kan jag ju fråga festivalbesökarna om, säger Anita.

Hon berättar också att arbetet är väldigt socialt. Anita träffar och pratar med människor från hela världen. Bland annat en motorcyklist från Costa Rica, och så har hon blivit bekant med två härliga tjejer från Trollhättan. En del festivalbesökare kommer varje år, och vid det här laget känner de igen varandra;

– Är du här i år igen! sa en man från Atlanta i USA, skrattar Anita.

Jobbonär – att välja sin egen frihet
Jobbonär – att välja sin egen frihet

Ja, livet efter pensionen, och livet som jobbonär kan se väldigt olika ut. Det som Rolf, Anette, Anita och Pia har gemensamt är att de alla trivs i sociala miljöer. Och man måste ju inte jobba på en festival eller i en nöjespark för att träffa nya människor.

Veteranpoolen har flera typer av uppdrag där trädgård, målning, städning, snickeri, montering, reception och butik är några exempel.  Och det fina i kråksången är att det är du som väljer. För pensionen är ju lika med frihet. Frihet att välja var, när och hur.