Storstäda inför helgerna – kolla in vår checklista

Storstäda inför helgerna – kolla in vår checklista

När löven börjar falla och luften blir krispigare, vet vi att hösten är här och adventstiden närmar sig. Det är en tid för mysiga hemmakvällar, tända ljus, och snart nog – julpynt. Men innan du börjar dekorera för julen, är det en bra idé att ge ditt hem en riktig storstädning. En grundlig rengöring ger inte bara ditt hem en ren och fräsch känsla, men det ger också en perfekt grund för dina juldekorationer.

1. Köket

Det sägs att köket är hemmets hjärta, och det är viktigt att det är rent och välorganiserat. Börja med att rengöra kylskåp och frys, både inuti och utanpå. Glöm inte att rengöra ugnen och spisen – en ren ugn gör julbakningen mycket trevligare. Se till att alla skåp och lådor är rena, inuti och utanpå. Rengör mikrovågsugnen och diskbänken grundligt, och glöm inte att torka av alla köksbänkar. Avsluta med att rengöra golvet. Om du har några gamla kryddburkar eller matvaror som du inte längre behöver, är det också en bra tid att sortera och återvinna dem.

 

2. Badrummet

Nästa steg är badrummet – en plats som verkligen förtjänar lite extra uppmärksamhet. Skrubba toaletten, inklusive utsidan och golvet runt. Duschen eller badkaret behöver också en ordentlig rengöring. Rengör handfatet och kranen, och glöm inte att torka av spegeln. Avsluta med att rengöra golvet. Om du har några gamla hygienprodukter som du inte längre använder, är det också en bra tid att sortera och återvinna dem.

 

3. Sovrummet

Sovrummet är en plats för vila och avkoppling, så det är viktigt att det känns rent och fräscht. Dammsug och moppa golvet, och torka av alla ytor, inklusive hyllor och bord. Rengör fönstren och fönsterbrädorna, och glöm inte att byta och tvätta sängkläderna. Om du har gamla kläder som du inte längre behöver eller använder, är det också en bra tid att sortera och återvinna dem.

 

4. Vardagsrummet

Vardagsrummet är ofta hemmets samlingsplats och det är viktigt att det är rent och välkomnande. Dammsug och moppa golvet, och torka av alla ytor. Dammsug soffor och stolar, och rengör TV:n och andra elektroniska apparater. Rengör fönster och fönsterbrädor för att låta så mycket naturligt ljus som möjligt flöda in.

 

5. Tvättstugan

Tvättstugan är en plats som ofta glöms bort, men den behöver också lite kärlek. Rengör tvättmaskinen och torktumlaren, både inuti och utanpå. Torka av alla ytor och rengör golvet.

 

6. Övriga utrymmen

Gå igenom övriga utrymmen i ditt hem och torka av dörrhandtag och ljusströmbrytare. Rengör fönster och fönsterbrädor, och dammsug och moppa golven.

 

7. Utomhus

Slutligen, glöm inte bort dina utomhusutrymmen. Rengör uteplatsen eller balkongen, och rengör eventuella utemöbler. Rengör fönster utifrån om det är möjligt.

 

Efter storstädningen

När du har genomfört din storstädning kan du ha en mängd föremål som du inte längre behöver. Istället för att bara slänga dem kan du ta dem till återvinningen. Många föremål kan återvinnas, vilket hjälper till att minska mängden avfall som hamnar på soptippen. Du kanske även har gamla elektroniska apparater eller kläder som kan återvinnas eller doneras. Att återvinna och återanvända är inte bara bra för miljön, det hjälper också till att hålla ditt hem rent och organiserat.

 

Genom att följa denna checklista, kan du ge ditt hem en ordentlig storstädning inför advent och jul. Ett rent och välorganiserat hem är inte bara mer inbjudande, men det ger också en perfekt grund för dina juldekorationer. Så ta dig tid att ge ditt hem lite extra kärlek innan julpyntet åker fram.

 

Visste du att

Visste du att storstädning faktiskt har positiva effekter på din mentala hälsa? En studie visade att personer som beskrev sitt hem som ”stökigt” eller ”fullt av oavslutade projekt” var mer deprimerade och tröttare än de som beskrev sina hem som ”avkopplande” och ”välordnade”. Så storstädning kan faktiskt hjälpa till att göra ditt hem till en mer avkopplande och lycklig plats.

Vila dig i form – vi fixar storstädningen

Att storstäda kan vara ett stort projekt, men belöningen är ett rent, fräscht och välorganiserat hem. Om du inte har tid, energi, vilja eller möjlighet att göra jobbet själv, kan vi hjälpa till. Våra veteraner har många smarta knep och med RUT-avdraget är de extra prisvärda. Så varför inte låta oss ta hand om städningen, så att du kan fokusera på att njuta av den kommande julen i ett skinande rent hem! Kontakta oss idag för mer information.

Ta reda på vad det kostar per timme efter RUT-avdraget om du vill ha vår hjälp. Fyll i ditt postnummer här så får du kontakt med ett kontor nära dig. Du väljer själv om du vill fylla i formuläret på nästa sida eller ringa oss. Du får svar snabbt!