Sweden rock – årets roligaste sommarjobb för pensionärer

Sweden rock – årets roligaste sommarjobb för pensionärer

Kan man bli för gammal för att sommarjobba? Inte alls! I sommar får arbetsplatser i hela landet en hjälpande hand från Veteranpoolens jobbonärer: hotell, nöjesparker, restauranger, butiker – och festivaler! Nyligen gick årets upplaga av hårdrocksfestivalen Sweden Rock av stapeln, och här fick de musiksugna besökarna guidning från Veteranpoolens pensionärer. En av jobbonärerna på plats är Anita Nyfors, som sökte sig till Veteranpoolen efter att livet tagit en oväntad vändning: ”Jag tycker inte det finns något negativt med att vi pensionärer jobbar.

Håller semestersverige flytande

När semestrarna börjar för somliga, kavlar andra upp ärmarna. Hos Veteranpoolen är sommarmånaderna intensiva. Och det handlar inte bara om privatpersoner som vill ha hjälp att sköta om sin trädgård eller bygga altan. De svenska pensionärerna har kommit att bli en viktig och välkommen resurs hos arbetsgivare över hela landet när sommaren står för dörren. Veteranpoolen förser idag arbetsplatser i hela Sverige med jobbande pensionärer. Sommarjobbande jobbonärer håller semestersverige flytande, helt enkelt.

Efterfrågan på veteranerna är visserligen hög året om, men när den ordinarie personalen gått på sommarsemester får uppdragen ofta en annan karaktär. I år är inget undantag, när tusentals jobbsugna jobbonärer hoppar in för att stötta bland annat hotell, butiker, nöjesparker och restauranger under den intensiva högsäsongen.

Sweden Rock – ett populärt sommarjobb

Veteranpoolen har 9 000 aktiva jobbonärer, redo att ställa upp på många olika slags uppdrag. Det gäller även när en hårdrockfestival står på schemat. I början av juni varje år förvandlas det lilla samhället Norje utanför Sölvesborg till en metropol för alla som älskar hårdrock.

Under fyra dagar står Norje värd för Sveriges största hårdrocksfestival, Sweden Rock, dit tiotusentals människor från hela världen vallfärdar för en oförglömlig musikupplevelse. På årets upplaga fick Veteranpoolen ett kul uppdrag – att hjälpa festivalbesökarna att köpa bussbiljetter till och från evenemanget – dag som natt. Ett uppdrag som 20 arbetsglada pensionärer snabbt tog sig an. 

Anita välkomnade hårdrockare från hela världen

Anita Nyfors är en veteran i sammanhanget – detta var hennes fjärde år som jobbonär på Sweden Rock. Efter några soliga dagar med fart och fläkt var det en trött, men nöjd och glad, jobbonär som satte sig på bussen hem. Att åldern skulle vara en nackdel när det gäller att ta sig an ett sommarjobb på festival tror hon absolut inte.

– Jag tycker inte det finns något negativt med att vi, pensionärer, jobbar på sådana här tillställningar. Jag tror vi känns lugna och stabila – vi är glada och vi gör nog andra glada också. Jag vet kanske inget om hårdrock, men det kan jag ju fråga festivalbesökarna om! säger Anita.

Livet före rocken

För Anita började livet som jobbonär år 2018. Då hade hon hunnit vara avtalspensionär sedan något år tillbaka, men livet som hemmafru, med bakning, städning och matlagning blev snart långtråkigt. Efter att maken fått en stroke förändrades tillvaron ytterligare – bilresorna de hade planerat ner till Europa blev inte och de behövde hålla sig mer på hemmaplan. Vid det laget hade de nyligen flyttat från Kil i Värmland till makens hemtrakter i Sölvesborg i Blekinge.

– Det blev ju inte som vi hade planerat, vårt nya liv här nere. Och att flytta till en annan del av Sverige på äldre dagar kan göra det svårt att få kontakt med nya människor. Jag ville komma ut och träffa folk. Få göra någonting, och få göra det på mina villkor! säger Anita.

När Anita fick syn på en annons från Veteranpoolen bestämde hon sig för att ge det en chans. Hon skickade iväg en ansökan – och fick napp. Till en början testade Anita på några olika sorters tjänster för att hitta det som passade bäst, allt från städning till arbete på återvinningscentral. Så kom chansen att jobba på Sweden Rock, och dit har hon återvänt i tre år i rad. Och det är minst sagt ett socialt, och internationellt präglat sommarjobb.

– Jag har fått prata med människor från hela världen. Jag pratade med en motorcyklist från Costa Rica och har blivit bekant med två härliga tjejer från Trollhättan. En del festivalbesökare kommer varje år, och vid det här laget känner vi igen varandra. ”Är du här i år igen!” sa en man från Atlanta i USA, berättar Anita.

Alla generationer behövs

Men tar inte arbetande pensionärer jobb från unga? Nej, säger forskningen. Många av de traditionella sommarjobben ges fortfarande till unga i första hand. Att arbetsvilliga pensionärer tar sig tillbaka ut i arbetslivet är faktiskt en viktig del i att lösa den fortsatt stora kompetensbristen på arbetsmarknaden. För att få det att gå ihop på svenska arbetsplatser behövs fler kloka huvuden – unga som gamla. Detta blir inte minst påtagligt under semestertider, eller på de arbetsplatser som har ett extra högt tryck under sommaren.

Att Anita bestämde sig att börja jobba igen blev en viktig förändring i tillvaron, när livet under pensionen inte riktigt blev som hon tänkt. Det flexibla upplägget hos Veterenpoolen var en av de saker som lockade henne att söka. Som jobbonär på Veteranpoolen har man möjlighet att arbete på sina egna villkor, på heltid, deltid eller enstaka timmar. Efter dagarna på Sweden Rock ska Anita ta ett sommarvikariat som kundtjänst på Västblekinge Miljö AB, för tredje året i rad.

Budskapet Anita vill skicka med andra pensionärer som känner igen sig i hennes berättelse, och själva vill göra en förändring sin tillvaro, är tydligt: Våga ta steget!

– Om du är pensionär och behöver omväxling, kontakta Veteranpoolen för ett första samtal och se om det är något dig. Det kan visa sig vara en mycket välkommen förändring i livet, säger Anita.

Skandinaviens största hårdrocksfestival

Fotograf: Johan Lindqvist

Sweden Rock Festival är en årlig musikfestival som äger rum i Sölvesborg, södra Sverige, och lockar tiotusentals besökare från hela världen. Festivalen har funnits sedan 1992 och bjuder på några av de största namnen inom hard rock, heavy metal och närliggande genrer. Under fyra intensiva dagar ges besökarna möjlighet att uppleva liveframträdanden av både etablerade artister och nya spännande talanger.

Är jobbonär din grej?
Är jobbonär din grej?

Är du pensionär och vill ha ett mer socialt och aktivt liv? Vill du samtidigt ha en extra inkomst – ja då finns det många sommarjobb och uppdrag att välja bland.

Fyll i en enkel spontanansökan – inget krångligt CV. Vi följer upp inom en vecka och berättar om lön och svarar på dina frågor. Sedan kan du sova på saken, provjobba om du vill – och bestämma i lugn och ro. Vi hörs!