Möt pensionärerna som laddar inför Toughest

Möt pensionärerna som laddar inför Toughest

Gun, Leif och Thomas är inte rädda för blod, svett eller tårar. Och inte för lera, höbalar och mörka hål heller. Och det är bra – för i maj kör de hinderbaneloppet Toughest i Malmö. Lär känna jobbonärerna som visar att 70 är det nya 50.  

Toughest – ett riktigt kraftprov

Gun, Leif och Thomas är tre av de jobbonärer från Veteranpoolen som ska köra hinderbaneloppet Toughest i Malmö den 25 maj. Loppet turnerar runt i Sverige och utmaningen är att ta sig över olika typer av hinder. Det kan handla om att gå armgång, balansera, klättra, hoppa och att krypa genom hål.

– Jag ser framemot att bli peppad av mina tävlingskompisar, publiken och musiken. Tror att det är precis som på Zumban, med bra musik så försvinner tröttheten, säger Gun.

– Mina barn-barn uppmuntrade mig till att ställa upp. Och de har lovat att komma. Så jag ser också framemot att bli påhejad, berättar Leif.

– Att vara med i Toughest är något som jag har funderat på tidigare. Så när möjligheten dök upp tvekade jag inte en sekund, säger Thomas.

Exakt hur banan ser ut och vilka hinder som är aktuella får man reda på en tid innan, så att man kan planera sitt lopp.

– Jag tror att det är bra att analysera banan och bestämma vilka hinder vi ska köra. Om något verkar riktigt tufft, så är det kanske bättre att ta ett extravarv istället, säger Leif.

Och sådana är reglerna, man kan välja att avstå ett eller flera hinder och köra extravarv istället.

 

Ett aktivt gäng

Toughest-gänget känner inte varandra sedan innan, utan har träffats i samband med att de svarade ja på en förfrågan från Veteranpoolen om att delta. De tre superveteranerna är nämligen jobbonärer vilket innebär att de kombinerar jobb och pension. En kraftfull kombo som de kommer att ha glädje av. För visst finns det likheter mellan trädgårdsarbete och att klättra över höbalar och vada i lera. Och på frågan om de har gjort något liknande innan, svarar alla tre nej.

– Aldrig någonsin, men det ska bli kul att se vad vi klarar, skrattar Gun.

– Det gäller att se hindren som utmaningar och inte som svårigheter. Om vi hjälps åt och tar en bit i taget så blir det bra, säger Thomas.

En annan sak som de tre har gemensamt är att de har tränat hela livet. Leif löptränar gärna och är anmäld till Broloppet över Öresundsbron år 2025. Han tränade också mycket cirkelgym på Friskis och Svettis innan pandemin.

– Ja, det var verkligen min grej med cirkelgym. Och nu tänker jag börja mer aktivt med styrka igen, säger Leif.

Även Gun har alltid rört sig mycket och promenerar, cyklar och går på Zumba. Och den sista tiden har det också blivit mer tid på gymmet.

– Egentligen tycker jag det är ganska tråkigt med styrketräning. Men jag har sett att många hinder kräver överkroppsstyrka, berättar hon.

Thomas har hållit på med idrott sedan barnsben. Och sedan flera år kör han högintensiv träning, så kallad HIT-träning, tillsammans med styrketräning.

– Jag är på gymmet en hel del och har behov av att vara aktiv. Det märks att kroppen mår väl av rörelse, säger Thomas.

 

Roligt att lära känna varandra

Trion har kommit överens om att alla ska köra kondition och bygga upp sin styrka på egen hand. Men de kommer också att träffas och träna tillsammans.

– Vi ska köra en hinderbana hos Friskis och Svettis. Det kommer vara ett bra test för att se vad man klarar av, säger Gun.

Och ju närmare loppet de kommer, desto mer vill de trappa upp träningen.

– Vi har pratat om att träffas på olika utegym i Malmö när vädret är okej. Och så är det roligt att lära känna varandra, vi ska ju göra det här ihop, säger Leif.

Att ställa upp i en hinderbanetävling är kanske inte för alla, men att vara fysiskt aktiv vinner alla på. Och veteranerna tipsar om att man ska inte ska krångla till det, och våga testa nytt.

– Promenader är fantastisk motion. Vill man ha ett mål kan man alltid anmäla sig till ett kortare lopp. Och får man med en kompis blir det extra kul, säger Leif.

– Jag tror att det är viktigt att prova många olika aktiviteter. Då får man allsidig träning samtidigt som det är mindre risk att man tröttnar, säger Thomas.

 

Livserfarenhet – en superkraft

Fysisk styrka och ungdom i all ära. Men veteranerna har en superkraft som inte alla deltagare har – nämligen livserfarenhet. Så vilka erfarenheter tror de att de kommer ha särskild nytta av?

– Min inställning. Det handlar inte om att vinna, vi ska ha roligt helt enkelt, säger Gun.

– Trots att formen inte är densamma som tidigare, så sitter träningen i muskelminnet. Det tror jag är en fördel, säger Leif.

– Min erfarenhet är att allt går bättre när man gör saker som ett lag. Och ger varandra positiv feedback under resans gång, säger Thomas.

 

Och vad ska bli roligast då?

– Att få gå i mål! Nej, jag skojar bara, skrattar Leif. Det blir nog sammanhållningen, och så hoppas vi på bra väder förstås.

– Energin från alla som är med. Och den egna energin som skapas när man gör en sån här grej, säger Gun.

– Det blir nog en dag med många skratt. Jag har varit publik och vet att det är ett lopp med härlig stämning, berättar Thomas.

 

Fun fact om Toughest-veteranerna

Gun är 65 år och har tidigare jobbat med både ekonomi och i kundtjänst. Nu driver hon en cykeluthyrning och jobbar med trädgårdsskötsel på Veteranpoolen. Vilken kändis skulle du vilja ha med dig i loppet om du fick välja?

– Oj, ingen aning, men någon stor och stark. Som kan lyfta en över alla hinder, skrattar Gun.

Leif är 70 år och han gillar tävlingar. Han är också anmäld till Broloppet över Öresundsbron 2025. Leif har lämnat skyltbranschen bakom sig och jobbar nu med trädgård, fönsterputs, städ och en härligt mix av det mesta. Så vem skulle Leif vilja ha vid sin sida under tävlingen?

– Ja, men då finns det bara en, Ingemar Stenmark. Han hade fått köra de värsta hindren, ler Leif.

Och så har vi Thomas, 72-åringen som vandrat i Himalaya. Idag är det måleri, tapetsering och snickeri som gäller på Veteranpoolen – men tidigare har han haft flera spännande chefsuppdrag inom privat, kommunal och statlig verksamhet. Vem skulle Thomas vilja springa tillsammans med – förutom Leif och Gun såklart?

– Det får nog bli Leonardo DiCaprio. Han känns som en prestigelös och bra person, säger Thomas.

Ja där har du dem. Powerteamet från Veteranpoolen. Vill du också vara med i Veteranpoolens gemenskap? Och kombinera ledighet med flexibla uppdrag och roliga personalaktiviteter? Fyll i en spontanansökan idag!

Gör en spontanansökan idag!
Gör en spontanansökan idag!

Hos oss kan du som är pensionär välja ut just de uppdrag du tycker låter intressanta. En del uppdrag är udda och oväntade – och en del är alldeles vanliga och trevliga. Som att klippa gräs, bygga en altan eller putsa fönster. Något  för alla!

Fyll i en enkel spontanansökan – inget krångligt CV. Vi följer upp inom en vecka och berättar om lön och svarar på dina frågor. Sedan kan du sova på saken, provjobba om du vill – och bestämma i lugn och ro. Vi hörs!