Kan man beskära träd på vårvintern?

Kan man beskära träd på vårvintern?

Att beskära träd kräver mycket mer kunskap än vad man kanske kan tro. Beskär du trädet vid fel tidpunkt på året eller utför beskärningen på ett felaktigt sätt kan du riskera att skada trädet för lång tid framåt. Och i värsta fall ha ihjäl det.

Varför ska man beskära sina träd?

Det finns många goda skäl att beskära dina träd. Du vårdar dem, de håller sig fina och växer helt enkelt bättre. Det hjälper dem också att hålla formen så att du får bästa möjliga insynsskydd eller sol på altan eller uteplats. Det kan också hjälpa dig att få den bästa skörden av frukt.

När på året ska man beskära sina träd?

Vissa träd som t ex äppel- och päronträd går bra att beskära redan tidig vårvinter men t ex plommon- och körsbärsträd bör beskäras senare. En fördel med tidig beskärning är att det är lättare att få en bra överblick över alla grenar när det inte är några löv i vägen.

Våra bästa tips

  1. Beskär inifrån och ut.
  2. Ta bort skadade grenar i omgångar.
  3. Rensa grenar som korsar varandra och växer inåt i kronan.
  4. Behåll dem som växer åt det håll som gör att kronan blir jämn.
  5. Spara de spröda vattenskotten om du gör stora gallringar.
  6. Sikta på att skapa små kronor i kronan.
  7. Dela upp stora beskärningar över flera säsonger.
  8. Balansera borttagande av grenar med blomknoppar och bladknoppar.
  9. Ta hjälp av proffs om du är osäker. Vi på Veteranpoolen har erfarna trädbeskäraren som står redo att rycka ut och hjälpa dig med dina träd. Vi vet vilka träd man kan beskära redan nu tidigt vårvinter – och vilka du bör vänta med till senare under året – om du själv är osäker. Och vi vet hur man ska göra för att det ska bli rätt och så har vi såklart även de rätta verktygen.

Låt oss göra jobbet

Att beskära träd kan låta enkelt – men om man gör fel kan man i värsta fall riskera att skada trädet eller till och med ta död på det. Det gäller också att veta när på året olika träd kan beskäras.

Vill du beskära träd på egen hand eller anlita ett proffs? Vi finns här för dig och ser till att dina träd får en beskärning efter konstens alla regler.

Se alla våra trädgårdstjänster här. Ta reda på timpris efter RUT-avdrag och få svar på dina frågor. Börja med att fylla i ditt postnummer så får du snabbt kontakt med oss.