7 tips – trädgårdsskötsel för en magisk höst

7 tips – trädgårdsskötsel för en magisk höst

Hösten är en härlig tid för alla oss trädgårdsälskare – det är fortfarande lång tid kvar att njuta av säsongen och det finns gott om tid att förbereda inför vintervilan. Genom att ta hand om din trädgård under hösten kan du säkerställa att den fortsätter att vara både vacker och välskött, och att du även får en mycket bättre start på våren. Här kommer 7 tips för din trädgård.

Plantera höstblommor

Hösten behöver inte vara en tråkig tid i trädgården. Tvärt om. Plantera höstblommor som ger färg till din trädgård, såsom krysantemum, asters och krokusar. Dessa blommor kommer att blomma när andra växter börjar att tappa sina löv och ge dig en sista färgexplosion innan vintern kommer. Se till att du planterar dina höstblommor i en väldränerad jord och vattna dem regelbundet.

Plantera grönsaker

Under augusti och september är det en bra tid att plantera höstsäsongens grönsaker. Dessa grönsaker är anpassade för att överleva höstens kalla temperaturer och kan ge dig en härlig skörd när våren kommer. Broccoli, morötter, kål och lök är alla exempel på grönsaker som kan planteras under denna tid. Innan du planterar, se till att marken är väl förberedd genom att rensa bort ogräs och göra jorden lös och fuktig. Tänk också på att vissa grönsaker kan behöva täcka över eller skyddas från frost under natten. Men det är ett lite senare bekymmer.

Plantera lökar

Lax på löken och lökigt värre. Augusti och september är en bra tid att plantera lökar för våren. Detta inkluderar krokusar, tulpaner och påskliljor. Lökar är relativt enkla att plantera och kommer att ge dig en härlig färgexplosion när våren kommer. Innan du planterar, se till att marken är väl förberedd genom att rensa bort ogräs och göra jorden lös och fuktig. Plantera lökarna i små hål som är ungefär tre gånger så djupa som lökens höjd och se till att de är ordentligt täckta med jord. En trevlig aktivitet att göra med barn och barnbarn.

Bekämpa ogräs och mossa

Under hösten kan det vara en bra tid att bekämpa ogräs och mossa i din trädgård. Ogräs kan konkurrera med dina växter om näring och vatten och kan vara svåra att ta bort när de har fått fäste. Mossa kan också vara ett problem eftersom det kan göra ytor hala och orsaka skador på stenbeläggningar. En effektiv metod för att bekämpa ogräs och mossa är att använda organiska bekämpningsmedel som inte skadar dina växter eller miljön. Du kan också använda mekaniska metoder, såsom att rensa bort ogräs och mossa för hand eller använda en trimmer eller en röjsåg. Tänk på säkerheten!

Beskär träd och buskar

Under augusti och september är det en bra tid att beskära träd och buskar för att hjälpa dem att klara höststormarna och förbereda dem för vintern. Genom att beskära träd och buskar kan du ta bort döda eller skadade grenar och forma växterna på ett sätt som gör dem mer motståndskraftiga mot höstens vindar och regn. Det är också en bra tid att beskära fruktträd för att hjälpa dem att producera en god skörd nästa år. Innan du beskär, se till att du har rätt verktyg och att du vet hur du ska beskära din specifika växt och tänk på säkerheten.

Gödsla gräsmattan

Under hösten behöver gräsmattan extra näring för att överleva den kalla vintern och få en bra start på våren. Gödsla gräsmattan med gödselmedel som är speciellt formulerade för höstbruk. Dessa gödselmedel innehåller ofta extra kalium som hjälper gräset att klara av kylan och förbereder det för en snabb tillväxt på våren. Se till att du följer instruktionerna på gödselmedlet noggrant och undvik att övergödsla, eftersom detta kan skada gräsmattan.

Rensa upp i trädgården

Rensa upp i trädgården genom att ta bort döda blommor, ogräs och löv. Detta kommer att göra trädgården mer estetiskt tilltalande och förbereda den för hösten och vintern. Rensa också bort gamla grönsaksplantor och annat trädgårdsavfall för att förhindra skadedjur och sjukdomar som kan överleva över vintern. Ett tips är att använda avfallet för att göra en kompost som kan användas i din trädgård nästa år.

Ps. Visste du att trädgårdsskötsel är bra för hälsan?

Trädgårdsskötsel kan också ge dig många hälsofördelar. Genom att arbeta i trädgården kan du förbättra din fysiska hälsa, minska stress och ångest, och minska risken för depression. Så nästa gång du känner dig stressad eller nedstämd, ta en paus och gå ut i trädgården.

En av de främsta fördelarna med trädgårdsarbete är att det är en fysisk aktivitet. Genom att gräva, plantera, rensa och beskära kan du förbränna kalorier och förbättra din styrka och kondition. Trädgårdsarbete kan också hjälpa till att förbättra flexibiliteten och balansen, eftersom det kräver att du rör dig på olika sätt.

Utöver de fysiska fördelarna kan trädgårdsarbete också ha positiva effekter på den mentala hälsan. Att arbeta i trädgården kan vara en avkopplande aktivitet som kan minska stress och ångest. Studier har visat att kontakt med naturen kan ha en lugnande effekt på sinnet och kan hjälpa till att öka känslan av välbefinnande.

Trädgårdsarbete kan också hjälpa till att minska risken för depression. En amerikansk studie visade att trädgårdsarbete kan hjälpa till att lindra symptom på depression och ångest, och att det kan vara en användbar terapeutisk aktivitet för personer som lider av depression.

Eller så ringer du oss på Veteranpoolen så hjälper vi dig med alla måsten i trädgården – så kan du gå till gymmet, få tid att träffa en vän eller bara få tid att lukta på blommorna under korkeken. Vi finns här för dig!

Låt oss hjälpa dig

Att ta hand om en trädgård kräver både tid, passion och tålamod. För att inte tala om kunskap och verktyg. Nästan som ett heltidsjobb.

Trädgårdsarbete omfattar allt från gräsklippning och häckklippning till trädbeskärning, och ogräsrensning. Varje säsong har en egen trädgårdskalender.

Ta reda på vad det kostar per timme efter RUT-avdraget. Fyll i ditt postnummer här så får du kontakt med ett kontor nära dig. Du väljer själv om du vill fylla i formuläret på nästa sida eller ringa oss. Du får svar snabbt!