Trendspaning – så vill vi ha vårt altanhäng

Trendspaning – så vill vi ha vårt altanhäng

Lev ditt drömliv på altanen. Odla, laga mat, vila och bjud in till fest. Gör kloka materialval, inred med belysning och bli en skuggdyrkare. Bestäm dig för hur ditt uteliv ska se ut – så hjälper Veteranpoolen till att förverkliga drömmen. 

Visst känner du det? Dagarna blir ljusare och längre. Luften mildare och friskare. Och solen värmer dig försiktigt när den tittar fram. Det är dags att tänka på utelivet. Drömmer du om att bygga en altan eller ett trädäck? Eller vill du uppdatera ditt liv utomhus? Häng med på en trendspaning och låt inspirationen flöda. Och när det är dags för själva byggandet är Veteranpoolens erfarna snickare redo – för priskoll klicka här.

 

En altan – flera zoner

Ibland vill du sola. Ibland vill du laga mat. Och ibland vill du vila i skuggan. En tydlig trend är att vi tycker om att göra flera saker utomhus. Och det märks eftersom alltfler altaner delas in i olika zoner.

Den lugna hörnan med morgonsol när dagen startar. Och det generösa långbordet under pergolan där familjen hittar lunchskugga. Samma långbord står värd för midsommarfesten och kräftskivan. Och då hjälper pergolan till att skapa magisk feststämning med vackra ljusslingor. Det är detta vi letar efter. Att samma plats kan användas på olika sätt med smarta möbler. Flyttbara väggar kan både skapa avskildhet och ge skugga. Och ett bord kan bli en fotpall eller en extra sittplats med hjälp av en bekväm dyna.

Fundera på hur du vill använda din altan och vad de olika väderlägena passar för. Förena din kreativitet med praktiska lösningar. Och tänk inte bara på sommaren. En välplanerad altan kan förlänga utesäsongen rejält. Hur kan du göra det mesta av våren? Och vad behöver du för att kunna njuta ända in på höstkanten?

Vill du veta när vi kan hjälpa dig – klicka här.

 

Kloka val för ett hållbart uteliv

Hållbarhet innebär att vi måste hushålla med jordens resurser på ett ansvarsfullt sätt. Och när det kommer till altanbyggen och trädäck så är hållbara materialval en stark trend.

Trä är ett klassiskt och vackert material som många väljer. Och att då använda återvunnet tryckimpregnerat trä eller återvunnet redwood är en klok tanke. Ett annat uppmärksammat material som ser ut som trä är komposit. Det består oftast av en blandning av återvunnen plast och träfiber. Kompositmaterial är slitstarka och snälla mot miljön eftersom de inte behöver underhållas med olja eller starka rengöringsmedel.

Med hjälp av återvunnen metall kan du skapa spännande kontraster och funktioner. Kanske ett räcke i återvunnen aluminium eller en spaljé i återvunnen rostfritt stål? Återvunnen metall är ett bättre miljöval, eftersom det går åt mindre energi än när man producerar ny.

Och din altan kan också ge en hjälpande hand till den biologiska mångfalden. Genom att odla blommor, kryddväxter, potatis och jordgubbar hjälper du insekter, fjärilar och bin. Samtidigt får du njuta av blomsterprakten, nyskördad potatis och solmogna bär. En riktig win-win för alla inblandade.

 

Frisk luft är den bästa kryddan

Allt smakar bättre utomhus – i goda vänners lag.

Det kan inte hjälpas. Allt smakar bättre utomhus. Och utomhusmatlagning är en tydlig trend som håller i sig. Möjligheterna är oändliga när det kommer till utomhuskök och alla kan få sina önskningar uppfyllda. Oavsett om du vill briljera med dina grillkonster, baka, koka sylt eller fixa salladen.

Det finns ett brett utbud av grillar, hällar, diskbänkar och matlagningsstationer för alla behov. Att laga mat tillsammans är också ett uppskattat sätt att umgås med familj och vänner.

Om man inte vill ha ett helt kök utomhus, så är det ändå smart att planera för var man vill tända grillen och skrubba potatisen. Ett hett tips är att se till att det är nära till de egenodlade kryddorna, så att du enkelt kan sätta piff på tillvaron. Och tänk att kunna skörda och koka sina egna färskpotatisar direkt på altanen. Utelivet är både rikt och belönande för själen.

Ring oss så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig med din drömaltan.

 

Bli en skuggdyrkare

Ja, vi älskar solen. Men då och då vill vi ta det lite lugnt. Och vi blir allt mer medvetna om värdet av solskydd, och att vi ska ha respekt för solens kraft. Så planera även för skugga på din altan eller ditt trädäck.

Små barn och husdjur brukar ofta uppskatta att kunna dra sig undan solen en stund. Och vem vill inte ta en tupplur i skuggan? Skapa bekväma sitt- och liggplatser med rejäla kuddar och dynor.

Inred gärna med mjuka och lugna färgtoner för att förstärka känslan av vila och harmoni. Om din uteplats är väldigt solig så kan du få skugga med hjälp av parasoller och markiser. Och kanske har du till och med plats för en pergola?

 

Lys upp tillvaron – inred med belysning

Stämningsfull belysning får dig att vilja dröja kvar ute. Och en spännande trend är att inreda med belysning utomhus. Kanske vill du skapa en läshörna med extra ljus eller njuta av det stilla skenet från en fotogenlampa?

Arbeta gärna med olika typer av belysning och skapa flera lager av ljus. Du kan kombinera ljusslingor och punktbelysning med mer funktionellt ljus från lampor och spotlights. Se till att belysningen är designad och certifierad för utomhusbruk så att den tål väder och vind.  Använd energieffektiva ljuskällor som LED-lampor för att spara på miljön och energiförbrukningen.

Och tänk även in de lite mörkare årstiderna när du inreder med belysning. Trots att november inte bjuder in till uteliv, så är en upplyst altan en stämningshöjare hela året.

 

Ett liv under bar himmel

Det är en lyx att kunna växla mellan inne och ute i takt med väder och humör. Och att trivas i sitt hem alla årstider är en livskvalitet som många uppskattar. Dessutom kan en vacker och funktionell uteplats höja värdet på din fastighet.

Mycket av det som vi traditionellt sett gör inne har nu flyttat ut i friska luften. Och tack vare smarta lösningar och material som tål naturens krafter har säsongen för altaner och trädäck blivit längre. Så om du drömmer om ett liv under bar himmel – tveka inte.

Vi på Veteranpoolen har erfarna snickare och handymans som bygger din utomhusdröm åt dig.

Vi bygger ett liv under bar himmel. Ett underbart liv helt enkelt.

Ta reda på timpris

Ta reda på vad det kostar per timme efter ROT-avdraget om du vill ha vår hjälp. Fyll i ditt postnummer här så får du kontakt med ett kontor nära dig. Du väljer själv om du vill fylla i formuläret på nästa sida eller ringa oss. Du får svar snabbt!