Pensionärerna på Gröna Lund - bästa sommarjobbet

Pensionärerna på Gröna Lund - bästa sommarjobbet

Att barnen älskar Gröna Lund är väl en allmänt vedertagen sanning. Men hur är det med landets pensionärer? Veteranpoolen fick i uppdrag av nöjesparken att bemanna delar av verksamheten och vi har pratat med tre av de utvalda Gröna Lund-veteranerna.

Anette Helleberg är ursprungligen från Stockholms-området men har i många år bott på Öland. Nu har hon dock flyttat hem igen och fick tips av en väninna om Veteranpoolen. Hon hade knappt hunnit börja innan uppdraget om att jobba på Gröna Lund dök upp.

– När jag såg tjänsten tänkte jag: ”Yes, det här vill jag göra. Det är en once in my lifetime-chans”, berättar Anette.

Veteranerna på Gröna Lund – möt Anette, Jenny och Åsa

På Gröna Lund är hon spelvärd vilket innebär att hon står i olika spelattraktioner, som till exempel chokladhjulet. Anette arbetade under sina yrkesverksamma år inom många olika områden. Hon var barnskötare, postkassör, jobbade på bank och inom LSS-vården. Gröna Lund-jobbet är något helt annat menar Anette.

– Här är alla glada och förväntansfulla. Man får så mycket glädje tillbaka av både barn och vuxna.

Jenny Hultgren är ytterligare en Gröna Lund-veteran. Trots att hon ursprungligen är från Härjedalen har hon gått en del på Gröna Lund tidigare. Inte minst med sitt barnbarn. Då hon bor i Gamla Stan är det enkelt att ta färjan över till Djurgården där nöjesparken ligger. Hon minns särskilt en sommar då de köpte guldkort till barnbarnet så han kunde åka så mycket han ville, vilket han också gjorde. Nästa varje dag.

-Jag själv åker inte några attraktioner, jo Kärlekstunneln vågar jag, men det var härligt att stå och titta på honom. Jag minns särskilt att en av attraktionerna hade en gräns om att du måste vara 1,40 lång, han var bara 1,37 och fick inte åka. ’Men om jag står på tå då?’, försökte han, berättar hon och skrattar.

Jenny har en bakgrund behandlingsassistent och har jobbat med hemlösa och som skötare i hemmiljö. På Gröna Lund arbetar även hon som spelvärd och har stått vid ett hjul som ligger alldeles bredvid dansbanan.

– Det är härligt att få stå och lyssna på musiken. Jag älskar att dansa, och är duktig på det. Detta är ett så roligt uppdrag, som en gåva. Alla är positiva, pigga och glada, säger hon.

Åsa Bergqvist jobbade redan för ganska exakt 50 år sedan i Allmänna gränd, en liten gata som går alldeles utanför Gröna Lund och ner till vattnet och färjorna. Här stod hon i en spelhall och arbetade ihop pengar så att hon och kompisarna skulle kunna ta bilen och åka ner till Europa.

På detta jobb lärde hon också känna en italienska som bjöd Åsa att hälsa på henne i Toscana när de var ute och reste. Vilket de också gjorde, sedan dess älskar hon Italien. Hon kom längre fram i arbetslivet att jobba i försäkringsbranschen, och då på marknadsavdelningen.

Åsa har, som stockholmare sedan sexårsåldern, besökt Gröna Lund många gånger, både före och efter barnen fötts. Inte minst har hon njutit av konserter, senast såg hon Patti Smith.

Hon har hittills arbetat med att hjälpa folk så de kommer snabbare fram där man skannar biljetter. Så inte alla köar till samma kassa.

– Barnbarnen tycker ju att det är häftigt att jag jobbar på Gröna Lund, skrattar Åsa.

All tre veteraner tycker Gröna Lund och Veteranpoolen har varit jättebra som arbetsgivare, de har känt sig välkomna och väl behandlade. Uppdraget löper fram till dess att skolungdomarna kommer och tar över, när skolan är slut. Men fram till dess njuter veteranerna av energin och glädjen på Gröna Lund. Eller som Anette Helleberg uttrycker det:

– Det här är det bästa sommarjobbet någonsin!

Är detta något för dig?

Visst låter det härligt att jobba på Gröna Lund? Detta är bara ett av många roliga uppdrag vi har – runt om i landet. Provjobba gärna för att ta reda på om detta är något för dig.

Fyll i en enkel spontanansökan här idag och få svar inom ett par dagar. Helt utan att du låser upp dig. Vi svarar på dina frågor och berättar vilka uppdrag vi har nära dig och vad du får i lön.