Pensionären som bytte labbrocken mot trädgårdshandskar

Pensionären som bytte labbrocken mot trädgårdshandskar

Inger Remse är pensionär men jobbar från tidig vår till sen höst med trädgårdsskötsel. Före pensioneringen var hon biomedicinsk analytiker på Lunds universitet och läkemedelsbolag. Nu har hon bytt ut den sterila miljön med precisionsinstrument mot trädgårdar och rejäla verktyg. Hon älskar att jobba ute, få skit under naglarna, berättar hon i denna intervju.

Inger Remse är 68 år och jobbonär. Det sista betyder att hon jobbar samtidigt som hon får pension. En jobbande pensionär helt enkelt. Hon jobbar för Veteranpoolen som skickar ut henne på kortare och längre uppdrag. Mest älskar hon trädgårdsarbeten och skötseln av grönområden. Det gör hon från tidig vår till sen höst. Men inte i dag…

Snacka jobb med oss

Inger är lugnet i kaoset 

– Ni är helt värdelösa. Jag ska aldrig åka med er mer!

Det är en medelålders man som skriker. Han ser välklädd ut. Kanske en affärsman. Han skakar på huvudet, vänder ryggen åt Inger och marscherar mot den väntande bussen.

Alla tåg mellan Göteborg och Köpenhamn är inställda. Det är kaos. Människor överallt. De flesta ser vilsna ut, vet inte var de ska ta vägen. Många är frustrerade. Några är modfällda. Ett fåtal är upprörda, likt mannen som fick Ingers hjälp att hitta rätt ersättningsbuss.

Inger har på sig en neongul varselväst. På ryggen lyser ordet Tågvärd. Tågbolagen har satt in ersättningsbussar och kallat in extrapersonal för att hjälpa passagerare tillrätta. Inger är en av dem som kallats in. Hon tar det med ro. Det är inte hennes fel att några kontaktledningar har förstörts. Hennes uppgift är att förklara och hjälpa passagerare till rätta.

En ung kvinna med barnvagn och en flicka i femårsåldern kommer fram till Inger. Under hijaben tittar ett vänligt ansikte fram. Inger ler tillbaka.

– Ursäkta, säger kvinnan med omisskännlig malmöitiska. Jag ska till Hyllie. Tåget skulle ha gått 13.10. Vilken buss ska jag ta då?

Vill inte spela golf sju dagar i veckan

Inger gick i pension i augusti 2019. Hon lämnade ett jobb som biomedicinsk analytiker vid Lunds universitet, där hon jobbat med cancerforskning. Hon har också jobbat för olika läkemedelsföretag, med bland annat kol och astma. Några år efter pensioneringen sökte hon sig till Veteranpoolen.

– Man kan inte spela golf och gå på gym sju dagar i veckan, så någonting mer måste jag göra, säger hon med ett skratt.

Hon hade hört talas om Veteranpoolen redan innan pensioneringen. Men det var först när hon läste om Veteranpoolen i en tidning som hon förstod att det kunde vara något för henne.

– Så jag anmälde mig på nätet. De ringde upp mig och vi pratade lite. Sen skickade jag in mitt cv och så blev jag anställd.

Ett fritt arbetsliv på Veteranpoolen

Hur kommer det sig att du inte sökte dig tillbaka till jobbet som biomedicinsk analytiker?

– Då skulle jag behöva jobba fem dagar i veckan, och det vill jag inte, säger Inger med eftertryck.

Hon fortsätter:

– Att jobba för Veteranpoolen är mycket friare. Jag kan bestämma själv när jag vill jobba och hur mycket. Jag kan säga nej när de ringer, eller ja. Jag jobbar på mina villkor. Jag behöver aldrig förklara mig. Det är bara ja eller nej som gäller. Och det känns skönt.

Passion för trädgårdsarbete

Några år innan pensioneringen flyttade Inger från ett hus med stor trädgård.

– Det var mycket gräs, mycket häckar, mycket rabatter, köksträdgård, fruktträd. Mycket av allting. När det blev för mycket sålde jag, säger Inger.

Hon flyttade till ett radhus i Rydebäck söder om Helsingborg.

– Här har jag bara en enda rabatt. Och det är för lite, säger hon med ett skratt.

Därför är hon tacksam för alla uppdrag där hon åker hem till privatpersoner och hjälper dem med trädgårdsarbetet. Kunderna är mest äldre människor.

Jobba med privatkunder

Hur ser en typisk dag ut?

– Om jag ska hem till en privatperson har jag kommit överens om när det är lämpligt att börja. Vissa tycker att man kan komma klockan åtta, och andra säger: ”Nej, inte förrän elva.” Det beror lite på hur de har det. Och jag är flexibel, så jag kan ta det när som helst.

Inger fortsätter:

– På vårkanten vill de att jag kommer och tar bort allt gammalt från vintern. I slutet av sommaren kommer jag för att sköta rabatterna, ta bort sådant som är visset, klippa ner buskar och så där. Och i oktober vill de göra iordning inför vintern. Det är lite olika, beroende på vad de tycker och vill ha gjort.

Ett typiskt uppdrag tar runt fem timmar.

Jobba för fastighetsförvaltare

Inger jobbar inte bara med privatkunder. Hon anlitas ofta av fastighetsförvaltare, exempelvis Riksbyggen, för att hjälpa till med skötsel av grönytor när någon är sjuk eller har semester. 

– Då börjar man på deras kontor, klockan sju på morgonen. Ofta är vi flera från Veteranpoolen, men vi jobbar oftast i olika grupper. En grupp består av fyra personer som åker till ett område och jobbar några dagar. Sådana dagar jobbar man åtta timmar varje dag.

Lite skit under naglarna

Vad känner du när du kommer hem efter en dag på jobbet?

– Det är ju klart att det känns i kroppen, när man varit ute hela dagen och håller på med kroppsarbete. Men det känns skönt, säger Inger.

Hon fortsätter:

– Jag har jobbat inomhus i fyrtiofem år, suttit vid massvis av instrument och kört analyser och så. Det har alltid varit rent, väldigt sterilt och på millimetern. Nu är jag ute och jobbar, har verktyg, får skit under naglarna och blir svettig i pannan. Det känns skönt på något sätt. Det är en härlig känsla.

Inger uppskattar möjligheten att välja

Vad är det bästa med att jobba som pensionär?

– Framför allt att man har möjlighet att välja. Det är inte ett jobb som man måste gå till. Det här är något jag väljer att göra, förklarar Inger.

Inger gillar att jobba för Veteranpoolen:

– Jag tycker att Veteranpoolen är bra på många sätt. De är måna om sina anställda. De fixar grejer för oss. Vi går på bio ibland, ibland har de event där vi träffas och går igenom någon grej och lite såna saker. Det känns kul att jobba där, för man känner att man är uppskattad.

Finns det några nackdelar med att vara jobbonär?

– Nej, det tycker jag inte.

Lönen går till reskassan

Inger älskar att resa.
Inger älskar att resa.

Vad gör du när du inte jobbar?

– Då åker jag till Spanien och spelar golf. Sen gör jag lite annat också, naturligtvis. Umgås med barn och barnbarn och såna saker. Men på sommaren är jag ganska upptagen med jobb. Det är kul, det också.

– Men ibland åker jag iväg på sommaren och vandrar någonstans. Förra året var jag i Italien och vandrade på Amalfikusten. Allt jag tjänar på Veteranpoolen går till reskassan. Så det blir många resor.

Väljer och vrakar uppdrag i appen

På vintern ligger trädgårdar och grönytor i träda. Då passar Inger på att välja och vraka bland alla andra uppdrag som finns i Veteranpoolens app.

Sankta Maria kyrka är Helsingborgs äldsta och härstammar från 1100-talet. Under 1300- och 1400-talen byggdes den om och fick sitt nuvarande utseende. Den katedral-liknande kyrkan har tre skepp och är byggd i tegel.
Sankta Maria kyrka är Helsingborgs äldsta och härstammar från 1100-talet. Foto: Dguendel (CC BY 4.0).

– Jag har inventerat lagret i en stor klädbutik. Det var kul! Sådant har jag aldrig gjort tidigare, säger hon med ett skratt.

Just nu har Inger ett städvikariat i Sankta Maria kyrka i Helsingborg. När hon pratar om kyrkan sänker hon rösten, nästan som om hon var där.

– Jag städar några timmar varje morgon. Det är rogivande att gå där alldeles själv, berättar hon. Det är en stor kyrka. Det finns massor med skrymslen och vrår man inte tänker på när man besöker kyrkan för dop, bröllop och begravningar.

När intervjun görs är det februari och de första snödropparna har tittat upp. Snart tar vikariatet i kyrkan slut och en ny trädgårdssäsong tar vid. Det ser Inger fram emot.

 

Redo att snacka jobb?
Redo att snacka jobb?

Få koll på vilka uppdrag vi har där du bor och hur det funkar att jobba med oss – fyll i en enkel intresseanmälan och få svar inom ett par dagar. Helt utan att du låser upp dig. Välkommen!