Världsmästaren som arbetar för att hålla sig i form

Världsmästaren som arbetar för att hålla sig i form

Ingvar Nilsson i Varberg har arbetat hos Veteranpoolen i elva år nu. Mest för att det är bra träning för kropp och knopp, men också för att få göra en insats för andra. Med sina 88 år fyllda är Ingvar även Veteranpoolens äldsta medarbetare och jobbet har verkligen hållit honom i god form.

– Jag är faktiskt världsmästare i gång, säger han lite i förbigående.

Ingvar kallar sig själv för en riktig bondpojk. Hans föräldrar ägde en gård utanför Växjö i Småland, och där fick han tidigt lära sig arbeta med händerna. Han berättar hur han redan som sjuåring hjälpte till att sätta ett staket genom att langa fram ribborna till sin pappa.

Han utbildade sig sedan till vägmästare och har anlagt många vägar runtom i Sverige, senare i karriären kom han att jobba mycket med betong, bland annat som labbchef. Hos Veteranpoolen jobbar han mest under sommarhalvåret, oftast med trädgårdsarbete men han målar även en del.

– Jag målade om ett helt fritidshus i Bua själv. Jag ser mitt arbete som att jag gör lite samhällsnytta. Det finns så många äldre som behöver hjälp och då känns det bra att kunna ställa upp även om kunderna kan vara i alla möjliga åldrar, säger han.

Idag ska han iväg och ta hand om en trädgård där gräset inte klippts på hela sommaren.

– Jag får använda röjsåg, säger han.

 

Aktiv inom idrotten hela livet

Ingvar har varit aktiv inom idrotten hela livet. Som yngre sprang han mycket tills en häst sparkade honom så illa att båda knäna förstördes. Då var han bara 18 år.

– Jag fick gipsa båda benen och efter det fick jag börja med gång istället. I min första juniortävling på tio kilometer kom jag 10 minuter före tvåan, berättar han och ursäktar sig samtidigt för att han skryter så.

Men är man världsmästare så har man ju rätt att berätta det också. Det tycker nog alla och Ingvar är dessutom dubbel världsmästare.

– Jag vann både tre- och tio-kilometerstävlingarna vid VM i Polen 2018, berättar han.

 

Veteranklasserna delas in i femårsintervaller så Ingvar tävlar i klassen 85-90 år. Han hoppas hålla sig i tillräckligt god form för att kunna ställa upp igen när VM avgörs i Göteborg 2024. Men då tävlandes i gruppen 90-95 år. Men först är det alltså röjsåg och högt gräs som gäller.

– Jag får se hur länge jag fortsätter arbeta. Men när Tom på Veteranpoolen ringer och frågar om jag kan ta ett jobb så känns det bra. Det är stimulerande och det är en fin känsla när både jag och kunden är nöjda efter ett jobb, säger Ingvar Nilsson.

 

Snacka jobb med oss