Klippa häck - när ska man klippa häcken?

Klippa häck - när ska man klippa häcken?

En vacker häck ramar inte bara in din trädgård – den skyddar även mot insyn och buller eller en tråkig utsikt. Men för att din häck ska må bra behöver du ta hand om den, varje år. 

Har du koll på när olika häckar kan beskäras och hur du ska gå tillväga? Har du rätt verktyg och utrustning? Kan du utföra det på ett tryggt och säkert sätt? Ja det är en hel del att tänka på. Vill du inte göra jobbet själv så har vi en glad nyhet. Vi kan hjälpa dig. Nu släpper vi tiderna för årets häckklippning. Missa inte det.

 

Trädgårdskalendern

Den viktigaste frågan är när du kan beskära just din häck eller buske. De flesta lövhäckar tål att beskäras tidigt på våren. Men vårblommande häckar är bättre att klippa efter midsommar, så att du kan njuta av blomningen helt enkelt.

Under JAS-perioden kan många formklippta lövhäckar behöva putsas ännu en gång om den redan har klippts på våren. Denna period är även bra för att underhålla häckar som savar mycket om de beskärs på våren.

 

Klippa häck – tekniken, verktygen och säkerheten

En häck ska vara bredare i basen än i toppen, så att ljuset når ända ner. Börja klippa nerifrån och arbetar dig uppåt. Tuja, bok, avenbok och gran ska du inte klippa på toppen förrän de är färdigvuxna. Klipp endast sidorna samt mellan plantorna.

För mindre häckar passar en manuell häcksax perfekt, medan kraftigare häckar kan kräva elektriska eller bensindrivna häcksaxar. Tänk på att investera i kvalitetsverktyg som håller i längden och som kan hantera din häcks omfång och volym.

Kompromissa aldrig med din säkerhet! Använd alltid lämplig skyddsutrustning, arbeta aldrig i blött väder med elektriska verktyg och var särskilt försiktig om du behöver använda stege.

Är du osäker? Kolla med oss. Vi har trygga och säkra rutiner.

 

Vad tycker våra kunder?

”Fick hjälp med att klippa våra häckar och blev supernöjda!” Ulla.
⭐⭐⭐⭐⭐
Källa: Trustpilot 2024

Vad kostar det att klippa häcken?

Vill du få koll på timpris? Fyll i vårt snabbformulär. Då återkopplar vi till dig direkt så att du kan boka eller fundera i lugn och ro.

Häckklippning ingår i RUT-avdraget, och ger dig 50 % avdrag på arbetskostnaden. Självklart kan vi ta hand om ditt trädgårdsavfall också. Enkelt och bekvämt.

 

Lästips!

Ingvar

Boka häckklippning

Svenskarnas intresse för trädgård och odling blomstrar. Men en välskött trädgård kommer inte av sig självt, utan kräver mycket omsorg och planering. Men för många kan trädgården bli ett dåligt samvete när tiden, orken och kunskapen inte räcker till.

Det är just då våra laddade veteraner så gärna kommer in i bilden. Vi hjälper dig med det du inte hinner, har lust eller kan göra själv. Vi hjälper dig vid enstaka behov eller bekvämt hela säsongen. Kanske du behöver 2 timmar en månad eller 8 timmar nästa. Vi anpassar oss helt efter dig.