Jojje 70 – målar hellre än klättrar, på väggarna alltså

Jojje 70 – målar hellre än klättrar, på väggarna alltså

George Johansson har varit målare i fyra decennier. När han fyllde 67 gick han i pension. Tänkte att det skulle vara skönt att vara hemma. Men han stod bara ut några veckor. Räddningen blev Veteranpoolen som håller honom sysselsatt.

Det är en isande kall vintermorgon på Värmdö utanför Stockholm. Det ligger en decimeter snö på marken, och träden är klädda i frost. Solens första strålar har precis tittat fram när George ”Jojje” Johansson går nerför backen från sitt hus till bilen. Han ska till Södermalm för ett jobb.

Jobbar fyra dagar i veckan

George Johansson fyller 70 år om några dagar. Han har jobbat som målare i fyra decennier – och är still going strong. Numera målar och tapetserar han hemma hos privatpersoner. Uppdragen får han av Veteranpoolen.

Idag börjar ett nytt uppdrag. Han ska först till kunden för att titta på lägenheten och räkna ut hur mycket han behöver av allt. Sen bär det av till en målarbutik för att hämta färg, spackel, skyddspapp och annat som behövs. Fakturan för inköpen skickas till Veteranpoolen, så den behöver han inte bekymra sig om. Därefter åker han tillbaka till kunden och jobbar fram till tvåtiden.

– Det brukar inte vara åtta timmar om dagen. Det är sällan mina jobb ser ut så. Allt har torktid. Det brukar ”sköta sig” på sex timmar om dagen, berättar George Johansson

Hur många dagar i veckan jobbar du?

– Jag försöker jobba fyra dagar i veckan.

Varje vecka?

– Nej, jag brukar ha en vecka ledigt då och då. Men jag vill jobba mellan 80 och 100 timmar i månaden.

Klättrade på väggarna

80 till 100 timmar. Det motsvara en halvtidstjänst.

– Jag vill ha något att göra, förklarar George Johansson. Jag gick i pension när jag fyllde 67. Tänkte att det skulle bli skönt att vara hemma. Men efter några månader klättrade jag på väggarna. Jag var rastlös, hade inget att göra.

George Johanssons fru jobbar fortfarande, så när hon gick till jobbet var han ensam hemma.

– Jag tog min pensionärsrunda på morgonen vid åttatiden, när frun hade gått, och gick en timme, en och halv, och sen… Ja, vad gör man sen? Jag kan inte titta på tv hela dagen.

Lycklig slump

En dag såg George Johansson en annons i en gratistidning som delas ut till boende i Stockholm. Då bodde han och frun på Kungsholmen.

– Jag skickade en intresseanmälan till ett företag. De skickade tillbaka några frågor som de ville att jag skulle svara på, berättar George Johansson.

Han tog sig tid för att svara på frågorna, och skickade sen svaren.

– Men jag skickade fel. Jag skickade till Veteranpoolen. Det är faktiskt sant! säger George Johansson och skrattar.

Hans svar gick till Veteranpoolens kontor på Kungsholmen. Något förbryllad men glad för svaren ringde kontorschefen Lars Björkeson upp George Johansson.

– Jag stod på Arlanda, det var 2019, och skulle flyga till Luleå för att titta på ishockey. Då ringde han till mig. Jag tänkte inte så mycket på namnet, så samtalet rullade på. När jag kom tillbaka till Stockholm åkte jag ned och pratade med honom. Och sen blev det Veteranpoolen, berättar George Johansson.

Får uppdrag i vappen

Numera jobbar George Johansson mest för Veteranpoolens lokalkontor på Södermalm. Men har gör också uppdrag för lokalkontoret i Sydost eftersom Värmdö, där han bor, ligger i deras upptagningsområde.

Veteranpoolen har drygt ett femtiotal lokalkontor över hela Sverige. Varje kontor drivs av en franchisingtagare som sätter sin prägel på sitt kontor. George Johansson har noterat de små skillnaderna:

– Den ena skickar ut en lång lista med jobb man kan välja mellan. Den andra lägger det i ”Vappen” där jag går in och kryssar för saker jag är intresserad av.

Vappen är en mobilapp och webbplats där veteraner ser lediga jobb, får meddelanden och hittar sina lönespecifikationer.

Största drivkraften

Vad är den största drivkraften att jobba som veteran?

– Att ha någonting att göra, svarar George Johansson, och lägger till: Jag spelar inte golf, som många andra tillbringar sin dag med att göra.

För många veteraner är också möjlighet att träffa arbetskamrater eller kunder en drivkraft. Men det har inte George Johansson behov av.

– Jag vill jobba själv. Det är svårt att ha med någon annan. Jag vill börja åtta. En annan vill börja halv tio. En vill jobba till fem. Jag vill jobba till två. Det blir lite svårt då.

Jojje föredrar också att jobba när kunden är borta.

– Jag är nästan tacksam om det inte är någon hemma. Då kan jag lyssna på ljudbok och jobba i min egen lilla värld.

Efter en dag på jobbet

Hur känner du dig efter att ha jobbat en dag?

– Jag mår bra. Tar en kopp kaffe. Väntar på att fru ska komma hem. Hon är inte så jättegammal som jag. Hon jobbar som förskolelärare, säger George Johansson.

Han berättar att de har tre barn.

– Jag har en i Växjö, en i Älmhult och en dotter som bor tvåhundra meter härifrån. Och hon har en 15 månaders flicka som jag är med mycket. I somras tog jag henne i vagnen och drog en repa nästan varje dag efter jobbet. Det är bra för henne och bra för mig.

Skåning i kallt Stockholm

George Johansson är ursprungligen från Skåne. Kanske är det därför han inte gillar vintern.

– Det är inte så jäkla kul att gå ut nu precis. Snö, skit och det blåser från alla håll och kanter… Usch! Nej, jag hatar kyla, säger han och fortsätter muntert: Ändå var jag i Luleå och tittade på ishockey.

Är hockey det stora intresset?

– Ja, det är det. Jag hejar på Luleå.

Vad gör ni på semester?

– Då åker vi till Halmstad. Vi har en husvagn i Tylösand. Fint ska det vara, säger George Johansson och skrattar. Vi hade stått på samma ställe i tjugofem år.

Vad använder du extra inkomsten till?

– Resor och sådant. I helgen var jag ju till Luleå. Där ramlade det i väg tiotusen på resa, boende och annat. Och sen är det Grekland. Jag tycker om greker och deras mat.

Tips för blivande jobbonärer

Vilka frågor hade du den där dagen 2019 när du besökte Veteranpoolen första gången?

– Jag undrade lite vad det var för jobb och allmänt hur det fungerar. Givetvis ville jag veta om man tjänar några pengar på det, och om det fanns försäkringar och allt annat som ska finnas. Det är viktigt att man har sådant. Att det är seriöst, så att säga.

Har du något råd till andra pensionärer som funderar på att bli jobbonär?

– Jämka skatten! Huvudinkomsten är ju pensionen. Från den dras preliminär skatt enligt skattetabell. För extrainkomsten från Veteranpoolen dras 30 % i preliminärskatt. Men egentligen är det för mycket. Den slutgiltiga skatten på extrainkomsten är betydligt lägre, bara 18,20 procent. Så man får rätt mycket tillbaka. Så mitt tips är att jämka skatten för att behålla mer från början.

Det är ett riktigt bra råd. Du kan räkna ut din skatt på Skatteverkets webbplats. Om du betalar för mycket (eller för lite) preliminär skatt kan du ansöka om jämkning.

Bäst och sämst med att vara jobbonär

En pensionär som jobbar kallas jobbonär. Vad tycker du är bäst med att vara jobbonär?

– Det är ett behagligt liv. Man kan själv bestämma vad man vill göra och när man vill göra det. Jag tar bara de jobb jag verkligen vill ha, säger George Johansson.

Vad är sämst med att vara jobbonär?

– Inget, svara han blixtsnabbt och lägger till: Om man tycker det är kul att jobba.

Redo att snacka jobb?
Redo att snacka jobb?

Få koll på vilka uppdrag vi har där du bor och hur det funkar att jobba med oss – fyll i en enkel intresseanmälan och få svar inom ett par dagar. Helt utan att du låser upp dig. Välkommen!