Topp 10 – oväntade uppdrag för moderna pensionärer

Topp 10 – oväntade uppdrag för moderna pensionärer

Efterfrågan på pensionärer på arbetsmarknaden är rekordhög. Deras erfarenhet och engagemang är mer uppskattat än någonsin. Samtidigt är ett växande antal pensionärer angelägna om att förena det bästa av två världar – arbete och pension. Här är listan på årets 10 mest eftertraktade roller.

1. Värd på nöjesfält

Tänk dig att förvandla skratten och spänningen på ikoniska nöjesparker som Gröna Lund, Kolmårdens djurpark och Skara sommarland till din personliga arbetsplats. Det här är inte längre bara något för ungdomar – pensionärer är nu i rampljuset för att förstärka den säsongsbetonade besättningen.

Ta på dig flexibla skift – från sporadiska timuppgifter till att hoppa in vid oväntad frånvaro. Utöver den spännande driften av åkattraktionerna väntar otaliga trevliga uppdrag på dig. Välj när och hur mycket du vill arbeta – vi hittar det som passar din livsstil perfekt.

2. Publika evenemang

Sommaren lockar med högsäsong för spännande sport- och musikhändelser runt om i landet. Oavsett om det är de tunga gunget på Sweden Rock Festival i Sölvesborg eller de pulserande beatsen på Way Out West i Göteborg, kan din passion för musik, fart och fläkt hitta ett hem här.

Arbeta och skapa minnen tillsammans med ett sammansvetsat team, och knyt livslånga vänskapsband bland kamratskap och spänning.

Fotograf: Johan Lindqvist

3. Tågvärd

Ta rollen som tågvärd (eller plattformsguide, som vi kallar det) och var förändringsagent under både schemalagda och oväntade resbyten, och hjälp passagerarna att navigera till rätt spår eller ersättningsbuss. Det är en central och viktig roll som säkerställer en sömlös resa för alla.

Det här är ett kall för dig som älskar att röra på dig och glädjen i att hjälpa andra. Och för dig som gillar pulsen på en centralstation och människor som är på väg.

4. Trädgårdsmästare

Om du har gröna fingrar och njuter av fräschören utomhus kan det här vara ditt kall. Från den enkla glädjen att klippa gräs till den mer krävande konsten att beskära träd och forma häckar – det finns en rad olika uppgifter som passar dig.

Arbeta självständigt eller bli en del av ett drömteam, där kamratskapet är en extra förmån. Jobba åt privatkunder, bostadsrättsföreningar eller företag – och skapa din egen balans mellan arbete och fritid.

 

5. Chaufförer

Under de livliga vår- och sommarsäsongerna, och shoppingvågen som föregår Black Friday, upplever många logistikföretag en topp i efterfrågan. Det är här du kan glänsa som erfaren förare och njuta av friheten att hantera ditt eget schema. Oavsett om det handlar om särskilda kvalifikationer eller det pålitliga B-körkortet så finns det en förarroll här som väntar på dig.

6. Byggnation & renovering

Även i dessa utmanande tider är det många som försöker förverkliga sina drömprojekt. Dina färdigheter som professionell snickare eller erfaren gör-det-självare är mycket efterfrågade, från att bygga altaner till att reparera staket och fasader till att montera garderobslösningar. Gå med i ett byggprojekt, bestäm dina arbetstider och ha ändå tid över för golfbanan. Det är dessutom ett enklare alternativ till att driva eget företag.

7. Målarjobb

Trots att ekonomiska nedgångar höjer kostnaderna för bolån och elräkningar finns det fortfarande ett behov av att renovera och måla om fasader. Nu är kunderna mer selektiva och letar efter pålitlig erfarenhet. Om du är en professionell målare eller har praktisk erfarenhet av målning, så finns det en pensel som väntar på ditt expertstreck.

8. Butik & lager

Kunderna slutar inte handla bara för att personalen är på semester. De behöver både entusiastiska unga sommarjobbare och kloka pensionärer som kan hjälpa till att överbrygga klyftan och hålla verksamheten blomstrande. Oavsett om du tar betalt i kassan eller ser till att hyllorna är välfyllda är din hjälp viktig. Möjligheterna finns på olika platser i hela landet.

9. Fastighetsskötare

När våren och sommaren kommer behöver fastighetsägare och bostadsrättsföreningar ofta extra hjälp. Från att ta hand om grönområden till att hantera en rad olika uppgifter – som att rensa ett fågelbo eller köra till soptippen. Din tjänst kan också innebära att byta en glödlampa i trapphuset eller att arbeta med ett team för att ta itu med större underhållsprojekt. Fritt, flexibelt och socialt.

10. Ekonomer

Strömmen av fakturor och arbetsuppgifter tar inte paus för ekonomiavdelningen under semestertider. Företagen är på jakt efter extra personal för att hantera semesterperiodens pussel. En trygg och erfaren hand är vad som behövs – någon som kan sätta igång direkt. Det är inte ovanligt att ett par erfarna händer delar på en roll, vilket ger ännu mer flexibilitet.

 

11. Tomteyra & julprepp

Tomten har gått i pension men är mer aktiv än någonsin. 100-tals äkta veterantomtar håller legenden levande runt om i landets köpcentra, som till exempel anrika Nääs Fabriker. Även privata kunder bokar tomtar av oss. I Kronobergs län fick våra tomtar i uppdrag att dela ut julgodis på bussarna. Och på tal om jul anlitades även våra veteraner att sätta upp julbelysningen på Avenyn i Göteborg. Pricken över j för alla göteborgare.

Tomten Lille-mor på Nääs Fabriker.
Tomten Lille-mor på Nääs Fabriker.

12. Lärare

Veteranpoolen rycker ofta ut och löser utmaningar i landets skolor och förskolor. Även vuxenutbildningar. Och i år fick vi ett litet udda uppdrag – att hjälpa en privatperson med språkträning två timmar i veckan.

 

13. Coachande mentorer

Ett intressant uppdrag vi fick i år är att våra erfarna veteraner anlitades för att vara coachande mentorer i ett spännande och lite annorlunda projekt. Uppdraget var att coacha unga människor som skulle jobba med strandstädning. Här var det just lugnet och erfarenheten som blev avgörande. Vilken match.

 

14. Ledsagning & omsorg

I år fick vi genom offentlig upphandling ett uppdrag att utföra ledsagning för äldre i kommunen. Våra veteraner kom några timmar varje vecka och hjälpte till med allt från vardagliga ärenden till att umgås. En värdefull insats som även underlättar för barnen som inte alltid har tid och möjlighet att finnas där så mycket som de önskar.

 

15. Stenkoll på arkivet

Vi fick ett uppdrag att hjälpa en idéburen stiftelse med både en vaktmästare och en arkivarie. Vår veteran som hade jobbat på statens fastighetsverk i 30 år hade en vass administrativ ådra och förmåga att skapa den ordning och struktur som krävdes.

Är jobbonär din grej?

Är du pensionär och vill ha ett mer socialt och aktivt liv? Vill du samtidigt ha en extra inkomst – ja då finns det många sommarjobb och uppdrag att välja bland.

Fyll i en enkel spontanansökan – inget krångligt CV. Vi följer upp inom en vecka och berättar om lön och svarar på dina frågor. Sedan kan du sova på saken, provjobba om du vill – och bestämma i lugn och ro. Vi hörs!

Därför är efterfrågan på pensionärer stor

Även företagare på den svenska arbetsmarknaden kämpar nu med kompetensbrist. Något som skapar problem både på kort och lång sikt. Men här kan pensionärer vara en viktig del av lösningen.

Många pensionärer vill jobba och de har den efterfrågade kompetensen. Dessutom värderas flexibilitet högt från företagen, att få en extra resurs innan man har möjlighet att anställa en ny person på heltid. Men också också attityd och inställning till jobbet. En win-win för alla.

 

Jobba eller vara ledig – du behöver inte välja

Under de senaste åren har vi sett en tydligt ökande trend – fler pensionärer vill fortsätta att jobba. Men varför är det så. Vill man inte bara ta det lugnt efter ett långt arbetsliv? Nej, många mår faktiskt bättre av att dra ner på tempot i stället för att bryta tvärt. En undersökning visar att det är drygt 50 procent som vill jobba.

Som jobbonär kan du äta kakan och ha den kvar – få det bästa av två världar. Eftersom du väljer själv hur mycket du vill jobba så finns det alltid gott om tid till både fritidsintressen och att ta det lugnt.

Samtidigt som du får ett mer aktivt och socialt liv kan du även styra vilken inkomst du vill ha för att finansiera både fritidsintressen och resor eller för att behålla din levnadsstandard.

 

Tar inte pensionärer jobb från unga då?

Nej visar forskning. Arbetstillfällen leder till fler arbetstillfällen och just nu råder det dessutom kompetensbrist i stort på arbetsmarknaden. Då behövs det fler huvuden för att lägga pusslet.

Många traditionella sommarjobb fylls fortfarande av ungdomar i första hand – men det finns en lucka att fylla. Jobben börjar ofta tidigare än skolan slutar. Där fyller pensionärer en viktig roll. Läs artikel här.