Fönsterputsning – tips för ett proffsigt resultat

Fönsterputsning – tips för ett proffsigt resultat

Rena fönster kan förvandla ett hem. De kan släppa in mer ljus, förbättra utsikten och kan till och med förbättra ditt hems energi enligt feng shui. Och vem vill inte ha mer energi. Oavsett om du putsar fönstren för att välkomna vårens första ljus, göra plats för adventsljusstaken, eller bara njuta av en solig höstdag, är det viktigt att göra det rätt. I den här artikeln går vi igenom allt från tekniker till hur man gör och vad man bör undvika för att lyckas.

Olika tekniker för fönsterputsning

Fönsterputsning är en konst som har utvecklats över tid. Från de gamla metoderna med hink, svamp och skrapa, till de mer moderna teknikerna som använder teleskopiska stänger och rena vatten-system.

Den traditionella metoden för fönsterputsning, innefattar en hink fylld med såpvatten, en svamp för applicering, och en skrapa för att ta bort såp- och vattenblandningen, vilket lämnar fönstret rent och klart. Denna metod, trots att den är tidskrävande, är fortfarande mycket populär för dess effektivitet och minimala utrustningskrav.

I takt med teknologisk utveckling, har dock moderna tekniker för fönsterputsning börjat ta form. Ett exempel på detta är teleskopiska stänger, vilka kan förlängas för att nå högre fönster, och därmed eliminera behovet av farliga stegar eller byggnadsställningar.

Ett annat framsteg inom fönsterputsning är det så kallade vattenfedsystemet (”water fed pole system”), som pumpar renat vatten genom en lång, teleskopisk stång, med en borste vid änden. Detta system är särskilt effektivt för höga byggnader och svårtillgängliga fönster, då det minimerar riskerna med höjd och gör jobbet snabbare. Med dessa moderna tekniker kan fönsterputsning ske säkrare, snabbare och med mindre ansträngning än någonsin tidigare.

 

Olika rengöringsmedel

Valet av rengöringsmedel kan ha stor påverkan på resultatet av din fönsterputsning. Vanligt diskmedel kan fungera bra för smutsiga fönster, men det kan lämna rester om det inte sköljs bort noggrant. Specialiserade fönsterputsmedel, å andra sidan, är utformade för att ge en randfri finish och kan vara särskilt effektiva för områden med hårt vatten.

Ett annat alternativ är att göra ditt eget miljövänliga fönsterputsmedel med ättika och vatten, vilket både är skonsamt mot miljön och din plånbok. En vanlig blandning med ättika och vatten är 50/50, det vill säga lika delar av varje. Detta ger en effektiv lösning som kan hjälpa till att lösa upp och ta bort smuts och fläckar från dina fönster. Använd en sprayflaska för att applicera blandningen på fönstret, torka sedan med en mjuk trasa eller tidningspapper för bästa resultat. Var dock försiktig när du använder ättika på fönster med trärutor, eftersom ättika kan skada träfinishen.

”Valet av rengöringsmedel kan ha stor påverkan på resultatet av din fönsterputsning.”

 

5 steg – gör så här

Fönsterputsning kan verka som en stor uppgift, men med rätt teknik kan du få dina fönster att glänsa. Här kommer en enkel steg-för-steg-guide:

  1. Börja med att ta bort damm och smuts från fönstren med en mjuk borste eller dammtrasa.
  2. Blanda ditt rengöringsmedel i en hink med vatten.
  3. Använd en svamp eller fönsterborste för att skrubba fönstren, börja uppe och arbeta dig neråt för att förhindra dropp.
  4. Skrapa sedan av vattnet med en fönsterskrapa, använd en ren trasa för att torka bort eventuellt överblivet vatten längs kanterna.
  5. Kom ihåg att även rengöra fönsterkarmen och fönsterbrädan för bästa resultat.

 

Vanliga misstag och hur du undviker dem

Misstag är en del av livet och vi kan alla lära av dem. När det kommer till fönsterputsning, finns det vissa vanliga fallgropar att se upp för. Att vara medveten om dessa kan vara skillnaden mellan skinande rena fönster och en frustrerande eftermiddag med en trasa i handen.

För det första, undvik att putsa fönster i direkt sol. Solens varma strålar kan få vattnet på dina fönster att torka för snabbt, vilket leder till fläckar och ränder. Istället, välj en molnig dag, eller putsa fönstren tidigt på morgonen eller sent på eftermiddagen när solen är mindre intensiv.

För det andra, var försiktig med mängden rengöringsmedel du använder. Det kan vara frestande att hälla i extra mycket i tron att det kommer att göra fönstren renare, men för mycket rengöringsmedel kan faktiskt lämna en hinna på glaset som är svår att skölja bort, vilket resulterar i ränder. En liten mängd rengöringsmedel är oftast allt som behövs.

Ett annat vanligt misstag är att inte rengöra fönsterramarna. Smuts och damm på ramarna kan snabbt sprida sig till de nyputsade fönstren, så se till att ge dem en snabb torkning innan du börjar med glaset.

Slutligen, glöm inte att byta ut ditt vatten ofta när du putsa fönster. Smutsigt vatten kan lämna fläckar på fönstren, så byt ut det så snart det börjar se grumligt ut.

Genom att undvika dessa vanliga misstag kan du få skinande rena fönster och göra din fönsterputsning så effektiv som möjligt.

 

Hur ofta bör man putsa fönster?

För att hålla dina fönster skinande rena, rekommenderar vi att du putsar dem 2-3 gånger per år. Regelbunden fönsterputsning hjälper till att förhindra uppbyggnad av smuts, damm och andra ämnen som kan skada glaset över tid. Dessutom kan det förhindra tillväxt av mögel och alger runt fönsterkarmen, vilket inte bara kan skada fönstret, men också påverka inomhusluftkvaliteten.

Genom att rengöra dina fönster regelbundet blir ditt hem inte bara renare –  det ökar även mängden naturligt ljus i ditt hem och kan potentiellt förlänga dina fönsters livslängd.

 

Vi hyllar en expert

Hos Veteranpoolen inspireras vi ständigt av experter, och Marlene Eriksson, städproffset från TV4, är definitivt en av dem. Hennes enkla och tydliga filmklipp är verkligen inspirerande. Här är ett av hennes klipp – visst blir man lite sugen på att komma i gång.

 

Engångsputs eller abonnemang?

Om du inte känner för att putsa fönstren själv kan du alltid anlita Veteranpoolen. Tack vare RUT-avdraget kan du dra av 50% av arbetskostnaden direkt på fakturan. Så du får mer tid över till annat. Och glöm inte att Veteranpoolen erbjuder flexibla tjänster – du kan anlita oss för en engångsputsning eller ett flexibelt abonnemang helt utan uppsägningstid.

Ta reda på vad det kostar per timme efter RUT-avdraget. Fyll i ditt postnummer så får du kontakt med ett kontor nära dig. Du väljer själv om du vill fylla i formuläret på nästa sida eller ringa oss. Du får svar snabbt!