Första hjälpen för din gräsmatta - gör så här

Första hjälpen för din gräsmatta - gör så här

Att ha en vacker och frodig gräsmatta kan vara en stolthet för många husägare, men det kan också vara en källa till frustration när problem dyker upp. Här är några vanliga problem som kan uppstå med gräsmattan och några enkla lösningar på hur du kan åtgärda dem. Trevlig läsning.

Gräsmattan är torr och bränd

Ett vanligt problem på sommaren är när gräsmattan ser ut som en torr öken. Det är ett tecken på att den inte får tillräckligt med vatten. Att inrätta ett bevattningssystem kan vara en bra lösning eller att vattna gräsmattan med en vattenspridare. Men tänkt på att vattna smart och håll koll på kommunens regler kring bevattning så du inte slösar. Eller ha en vattentunna där du samlar upp regnvatten.

Gräsmattan är övervattnad

En gräsmatta som är övervattnad kan leda till en mängd problem, inklusive mögel och andra sjukdomar som kan skada gräset. En lösning kan vara att minska på vattnet du ger och vattna mindre ofta. Det kan också vara en idé att se till att ytan inte är för hård genom att sticka hål i den och tillföra sand. Det är alltså en skör balans mellan att din gräsmatta är för torr – eller får för mycket av det goda.

Gräsmattan har fått mossa

Mossa kan vara ett tecken på att gräsmattan inte är tillräckligt täthårig. Bristande solsken och våt miljö kan också skapa grogrund för mossa. En lösning kan vara att använda en beskärningsmaskin för att ta bort överflödig mossa, tillsätt kalk och gödsel. Avsådd kan vara en bra lösning om det behövs.

Gräsmattan har fått ogräs

Ogräs kan ta över gräsmattan och konkurrera med gräset, vilket kan leda till att gräset dör ut. En lösning kan vara att ta bort ogräs manuellt eller använda ett ogräsmedel. Tänk på att använda ogräsmedel med försiktighet.

Som trädgårdsmästare Ernest sa:

”En gräsmatta är precis som livet – om du tar hand om det väl så kommer det att frodas och växa”

 

Så se till att din gräsmatta får tillräckligt med näring och vatten och ta hand om den på rätt sätt så kommer du att ha en vacker och frodig gräsmatta. Men – är du inte så road av att att ta hand om din gräsmatta själv finns det hjälp att få. Bra och enkel hjälp. Kolla med oss på Veteranpoolen. Vi har både tid, kunskap och verktyg. Och med RUT-avdraget blir det dessutom ofta billigare än man kan tro.

Låt oss hjälpa dig

Att ta hand om en trädgård kräver både tid, passion och tålamod. För att inte tala om kunskap och verktyg. Nästan som ett heltidsjobb.

Trädgårdsarbete omfattar allt från gräsklippning och häckklippning till trädbeskärning, och ogräsrensning. Varje säsong har en egen trädgårdskalender.

Se vilka trädgårdstjänster vi erbjuder där du bor. Ta reda på vad det kostar per timme efter RUT-avdraget. Fyll i ditt postnummer här så får du kontakt med ett kontor nära dig.