Spring awakening – 10 tips som väcker trädgården till liv

Spring awakening – 10 tips som väcker trädgården till liv

Under vinterns töande täcke spirar livet i din trädgård. Nu är det äntligen dags att väcka trädgården till liv igen och få en bra start på en fantastisk säsong. Med vår lista kan du sätta på dig trädgårdshandskarna och komma igång. Eller varför inte ge oss några av uppgifterna!

Städa undan

Det första steget för att väcka din trädgård till liv är en grundlig vårstädning. Gör dig av med resterna från förra året – ta bort gamla löv, nedfallna grenar och kvistar. En välstädad trädgård är mer estetiskt tilltalande, men det betyder mer än så.

Att lämna detta organiska avfall utspritt i trädgården kan verka naturligt, men det kan få konsekvenser. Dessa lager av skräp kan kväva nya växter och skapa en miljö som drar till sig både svampsjukdomar och skadedjur. De bildar också en barriär som kan hindra vatten och näringsämnen från att nå jorden och rötterna på nya växter, vilket kväver din trädgård innan den ens kan börja blomstra. Dessutom kan ruttnande löv bli våta mattor som lockar till sig sniglar, som är ökända för att förstöra unga skott och löv.

När du rensar bort vinterns rester upptäcker du kanske också dina tidiga vårlökar och perenner, och ger dem det ljus och liv de behöver för att trivas. Denna uppgift sätter tonen för en levande och hälsosam trädgård.

Låter det jobbigt – gör det lätt för dig, kolla med oss. Våra veteraner tar gärna i med trädgårdshandskarna. Få prisuppgift efter RUT-avdrag här.

 

Gödsla gräsmattan

Nu på våren börjar din gräsmattas växtsäsong. Genom att gödsla på våren ger du gräset en hälsosam start, vilket sätter tonen för resten av säsongen. Det är som en rejäl frukost för din trädgård.

Vintern kan vara hård mot gräsmattor och kan orsaka skador eller utarmning av näringsämnen. Vårgödsling hjälper till att fylla på dessa näringsämnen och att reparera vinterslitage.

Vårgödsling främjar också starka, djupa rötter som är nödvändiga för att motstå sommarens hetta och stress. En välgödslad gräsmatta ger ett tjockt, friskt gräs som effektivt kan tränga undan ogräs. Kampen mot ogräset börjar redan nu.

 

Klippa gräsmattan

Att välja rätt tidpunkt för säsongens första klippning är en balansakt som skapar förutsättningar för en välmående gräsmatta året runt. Som en allmän regel bör du vänta tills gräset är ca 3 till 3,5 cm högt innan du klipper för första gången på våren. Denna längd säkerställer att gräset har kommit ur sin vila och har tillräckligt med blad för att fotosyntetisera effektivt efter klippningen.

När den första tillväxtspurten inträffar beror på ditt klimat, gräsarten och väderförhållandena varje år – vanligtvis är det när konstant varmare temperaturer uppnås och risken för hård frost har passerat. Det är viktigt att använda ett vasst klippblad; ett rent snitt är mindre stressande för gräset och hjälper till att förhindra de fransiga ändarna som kan göra din gräsmatta mottaglig för sjukdomar.

Kom ihåg att följa tredjedelsregeln: klipp aldrig bort mer än en tredjedel av gräshöjden vid en och samma klippning. Att klippa gräsmattan för kort, särskilt vid säsongens första klippning, kan stressa gräset och göra gräsmattan sårbar för skadedjursangrepp och sjukdomar. Undvik också att klippa när gräset är vått.

Få prisuppgift efter RUT-avdrag här.

 

Rensa bort ogräs

Den tidiga fågeln får masken, men den tidiga trädgårdsmästaren vinner över ogräset. Ju tidigare du är desto mindre jobb behöver du lägga längre fram. Så snart marken har tinat är det dags att påbörja ogräsrensningen.

Det unga ogräset är betydligt lättare att få bort än när det hunnit etablera djupa rötter eller, ännu värre, gå i frö. Fördelen med att börja tidigt är också att ogräset får sämre förutsättningar att konkurrera ut dina önskade växter. Utan ogräs kan de absorbera näringsämnen och vatten mer obehindrat.

Dessutom är många ogräs lättare att identifiera medan dina trädgårdsväxter fortfarande är små, eftersom de framväxande ogräsen tenderar att sticka ut mot den nakna jorden. Du måste dock vara uppmärksam när du rensar ogräs. Om du rör om i jorden kan du oavsiktligt få upp vilande ogräsfrön till ytan och ge dem det ljus de behöver för att gro. Därför är det viktigt att rensa ogräs för hand när det är möjligt. Se också till att ta bort hela rotsystemet för att förhindra återväxt.

 

Rensa bort gamla växter

När våren börjar göra sig påmind är det dags att ta itu med resterna av förra årets tillväxt. Att rensa bort dött växtmaterial är en uppgift som, även om den ibland är bitterljuv, i grunden är föryngrande för din trädgård.

Börja med att klippa bort det döda bladverket från perenner, ta bort förbrukade ettåriga växter helt och hållet och beskär döda grenar från buskar och träd. Det är viktigt att ta itu med denna uppgift innan ny tillväxt blir för etablerad, för att undvika att skada ömma nya skott och knoppar.

Denna selektiva rensning är inte bara kosmetisk, den förhindrar också att det gamla materialet hyser sjukdomsorganismer och skadeinsekter som kan skada årets växter. Särskilt när det gäller perenner, som kan bära på sjukdomar från föregående år, kan avlägsnandet av dött växtmaterial göra stor skillnad för trädgårdens allmänna hälsa.

Få prisuppgift efter RUT-avdrag här.

 

Plantera om

Att föryngra trädgårdens etablerade invånare och favoriter genom delning och transplantation är en årlig ritual som ger vitalitet och kraft. När vårvärmen gör sig påmind är det dags att utvärdera dina perenner och se vilka som har vuxit ur sitt utrymme eller verkar överbelastade. Dessa tecken signalerar att det är dags att lyfta och dela.

Dela försiktigt upp växterna i mindre delar och se till att varje del har en del av rotsystemet intakt. Att transplantera delningar omedelbart är nyckeln till att förhindra att rötterna torkar ut, vilket kan stressa växten och hindra dess återhämtning. Tänk också på jordförhållandena och ljuskraven för varje sort när du väljer deras nya platser.

 

Så frön och plantera lökar

Att så och plantera är för många den allra roligaste delen av trädgårdsarbetet. När risken för frost minskar är det dags att gräva ner vårlökarna i jorden – påskliljor, tulpaner och hyacinter (som du drivit upp inomhus)? Dessa lökar ska helst planteras på ett djup som är tre gånger deras höjd.

Samtidigt är det dags att så de frön som kommer att orkestrera sommarens symfoni av blommor. Oavsett om du sår direkt i väl förberedda rabatter eller startar i ett växthus eller inomhus, är detta den kritiska säsongen för plantering. Tänk noga igenom varje växts krav på ljus och utrymme, så att du sår dem där de kommer att trivas i sommar. Frön bryr sig inte om trädgårdsmästarens otålighet; de behöver rätt förhållanden med värme, fukt och ljus.

 

Kom i gång med köksträdgård

Har du ingen egen köksträdgård ännu är det ett bra tillfälle att komma i gång med det nu på våren. Genom att anlägga en köksträdgård kan du kombinera ditt intresse för trädgårdsarbete med matlagning, om du gillar det. Den bästa tiden att börja är strax efter att frostrisken har gått över.

Populära sorter att överväga är kulinariska stapelvaror som tomater, paprika och bladgrönsaker som spenat och sallad. Dessa favoriter lovar inte bara en riklig skörd utan anpassar sig också väl till en rad olika klimat. Nybörjarens bästa vän! Örter som basilika, gräslök och persilja är oöverträffade i sin förmåga att gå från trädgård till bord med enkel elegans. Dessutom uppskattade av alla åldrar.

När du planerar din köksträdgård bör du ta hänsyn till solljus, jordkvalitet och närheten till ditt kök. Dessa faktorer kommer att avgöra hur framgångsrika dina örter och grönsaker blir. Börja i liten skala så att din köksträdgård blir en källa till glädje snarare än ett ont måste.

Få prisuppgift efter RUT-avdrag här.

 

Beskär träd och buskar

Att beskära träd och buskar hör också våren till. Men det gäller att veta vilka sorter du kan klippa nu och vilka du bör vänta med. Grundprinciperna är detsamma – här gäller det att rensa bort döda och skadade grenar, ta bort korsande grenar och att klippa lite åt gången så du inte stressar trädet. Det gäller också att klippa på rätt ställe på själva grenen, något som kan vara svårt för en nybörjare. Det finns också olika sorters beskärningstekniker som lämpar sig för olika faser av att träds liv – som till exempel föryngringsbeskärning eller underhållsbeskärning.

 

Damma av utemöbler, grill och verkyg

Nu är det hög tid att rusta upp utemiljön och verktygen inför den kommande grillsäsongen. Börja med att ta fram utemöblerna och skrubba av dem för att få bort smuts och spindelnät. För trämöbler kan du överväga ett nytt lager tätningsmedel eller färg för att skydda dem mot väder och vind och fräscha upp deras utseende.

Därefter är det dags för det viktigaste: grillen. Kontrollera om det finns rost eller slitage, rensa bort gammal aska, skrubba gallren och se till att gasledningarna är rena och intakta.

Glöm inte bort de okända hjältarna i trädgården – verktygen. Vässa knivarna, olja in rörliga delar och desinficera saxar och beskärare för att förhindra spridning av växtsjukdomar. Rostiga verktyg kan få nytt liv genom att blötläggas i vit vinäger, följt av en ordentlig skrubbning. Att ta hand om dessa viktiga saker förlänger inte bara deras livslängd utan gör också trädgårdsarbetet mer effektivt och trevligt.

Veteransläpp!

Svenskarnas intresse för trädgård och odling blomstrar. Men en välskött trädgård kommer inte av sig självt, utan kräver mycket omsorg och planering. Men för många kan trädgården bli ett dåligt samvete när tiden, orken och kunskapen inte räcker till.

Det är just då våra laddade veteraner så gärna kommer in i bilden. Vi hjälper dig med det du inte hinner, har lust eller kan göra själv. Vi hjälper dig vid enstaka behov eller bekvämt hela säsongen. Kanske du behöver 2 timmar en månad eller 8 timmar nästa. Vi anpassar oss helt efter dig.