Trädbeskärning – vanliga fallgropar och hur du undviker dem

Trädbeskärning – vanliga fallgropar och hur du undviker dem

Trädbeskärning är en viktig metod för att hålla trädens hälsa och utseende på topp. Men det kan vara lätt att göra misstag om man inte har tillräcklig kunskap eller erfarenhet. I denna artikel kommer vi att gå igenom några vanliga fallgropar man ofta stöter på när det gäller att beskär sina träd, så att du kan undvika dem.

Fällan: Beskära för mycket

Ett av de vanligaste misstagen är att fälla för mycket av trädet på en gång. Detta kan ha katastrofala effekter och svaga trädets struktur. Det är viktigt att endast ta bort döda, sjuka eller skadade grenar och inte klippa mer än nödvändigt. Genom att begränsa mängden beskärning minimeras risken för att trädet blir sårbara eller får problem med sin stabilitet. Se till att beskära dina träd regelbundet för att ta bort döda, sjuka eller skadade grenar. Ofta och lite är ofta en bra formel.

Ännu en fälla: Beskära felaktigt

Att beskära träd på fel ställe är också ett vanligt misstag. Om du klipper grenarna vid fel punkt kan det orsaka problem och hälsokomplikationer för trädet. För att stimulera läkning och tillväxt bör du alltid klippa nära grenkragen, den upphöjningen där grenen möter stammen. Genom att klippa på rätt plats hjälper du trädet att återhämta sig och växa på rätt sätt.

Den tidiga blundringen: Fel tidpunkt

När det gäller tidpunkten för beskärning är det viktigt att välja rätt tidpunkt. Att beskära träd vid olämpliga tider på året kan störa deras naturliga utvecklingscykel och öka risken för sjukdom. Det är bäst att trimma träden under deras viloperiod, när de inte aktivt växer. På så sätt undviker du att störa trädet och minimerar risken för eventuell infektion.

Undvik även att beskära träd under extrem hetta eller torka, eftersom detta kan öka risken för skador och försämrad tillväxt.

Redo att ge sig in stridens virvlar: Använda fel verktyg

För att få bästa möjliga resultat är det också viktigt att använda rätt verktyg. Att använda fel verktyg kan göra beskärningen mycket svårare och äventyra trädets hälsa. Varje uppgift kräver specifika verktyg, så se till att använda rätt verktyg för varje situation. Dessutom bör du hålla dina verktyg i toppskick genom regelbunden service och underhåll.

Den bortglömda hygienregeln: Inte desinficera verktygen

En annan viktig aspekt av trädbeskärning som ofta förbises är hygienreglerna. Att inte rengöra verktygen mellan arbetspassen kan leda till spridning av smittsamma sjukdomar, vilket kan skada trädens hälsa. För att minimera risken för infektion bör du desinficera dina verktyg efter varje användning. Detta säkerställer att dina verktyg är fria från potentiella patogener och att trädens hälsa skyddas. Det är lika viktigt som att rengöra sina verktyg i köket vid matlagning.

Slutsats

Sammanfattningsvis är trädbeskärning en konstform som kräver kunskap och erfarenhet. Genom att undvika vanliga misstag som fällan att beskära för mycket, klippa felaktigt, beskära vid fel tidpunkt, använda fel verktyg och inte desinficera verktygen kan du utföra trädbeskärning på ett säkert och effektivt sätt. Genom att följa dessa riktlinjer kommer dina träd att må bra och växa på bästa möjliga sätt.

Känner du dig det minsta osäker – anlita istället ett proffs. Kanske en veteran från Veteranpoolen. Vi vet allt om när man beskär, vilka tekniker som lämpar sig bäst och har bra rutiner för att utföra jobbet tryggt och säkert. Dessutom kan du får RUT-avdrag för trädbeskärning. Det gör att det blir billigare än du kanske tror att anlita en professionell firma.

 

Låt oss hjälpa dig

Att ta hand om en trädgård kräver både tid, passion och tålamod. För att inte tala om kunskap och verktyg. Nästan som ett heltidsjobb.

Trädgårdsarbete omfattar allt från gräsklippning och häckklippning till trädbeskärning, och ogräsrensning. Varje säsong har en egen trädgårdskalender.

Ta reda på vad det kostar per timme efter RUT-avdraget. Fyll i ditt postnummer här så får du kontakt med ett kontor nära dig. Du väljer själv om du vill fylla i formuläret på nästa sida eller ringa oss. Du får svar snabbt!