Utklädda och sminkade till zombies på Kolmårdens djurpark

Utklädda och sminkade till zombies på Kolmårdens djurpark

Vi har pratat med tre veteraner som alla valt att jobba extra som pensionärer. Det är en före detta ingenjör, en före detta maskinsynare och en före detta reparationssnickare. Alla har de en gemensam punkt i tillvaron – de jobbar på Kolmårdens djurpark på Veteranpoolens uppdrag.

– Det är jättetrevligt, jag hoppas få jobba i sommar igen, säger  Rolf Kinneteg.

En ”vanlig” sommar lockar Kolmårdens djurpark omkring 700 000 besökare. Här kan man titta på djuren, välja bland en mängd olika åkattraktioner och besöka Delfinariet. Bland mycket annat. Men även på vinterhalvåret händer det saker i parken. Under julen byggs ett slags tomteland som kallas Sagojul upp och under Halloween förbyts gemyten i skräck.

– Jag jobbade under Halloween förra året, berättar Rolf Kinneteg. Jag var helt vitsminkad och blodig ansiktet. Kläderna var trasiga och blodiga. Min uppgift var att hoppa fram och skrämmas då besökare, som gick en särskild slinga, kom förbi. Och det gjorde jag bra, vissa blev så rädda att de faktiskt blev arga, skrattar han.

Jobbonärerna på Kolmården

Tidigare ingenjören Olof Karnros jobbar inte med besökarna på samma direkta vis. Han är i stället parktekniker och ser till att alla funktioner bakom kulisserna fungerar som de ska. Det kan vara köksmaskiner som krånglar på något av alla serveringsställen, eller en pump i en dräneringsgrop, eller värmen i aphuset.

– Jag har fått följa med djurskötarna in i aphuset, berättar Olof Karnros. Värmesystemet och aporna är åtskilda av ett gediget galler, men då de inte riktigt känner igen mig vill de vara tuffa mot mig och låter en hel del. De är respektingivande, säger han.

Under sagojulen är det kallt i parken och utrymmen för att kunna värma sig lite uppskattas av besökarna. Vid det populära Delfinariet finns Hangaren. Här kan man slinka in, få en fika och lite värme. Här jobbade också den pensionerade maskinsynaren Bo Törsfeldt i julas.

– Jag fungerade som publikvärd. Svarade på frågor och pratade med besökarna. Det blev många frågor om delfiner som jag svarar på så gott jag kunde. Men det finns ju också stora skyltar där man kan läsa om djuren. Inne i Hangaren finns också en stor bassäng där de delfiner som inte uppträder på Delfinariet simmar. Det är förstås en jätteupplevelse för barnen att få se djuren, säger Bo Törsfeldt.

Livet som jobbonär är socialt

Alla tre är överens om det viktigaste med att arbeta extra som pensionär är den sociala biten. Och i Kolmården – barnen. Olof Karnros som hoppar in som parktekniker brukar gå runt på området för att se så allt funkar som det ska och det kommer alltid fram barn som vill prata.

– De är så härligt att se. Barn i säg, 3-12 års åldern, går helt in för besöket. Det blir en väldigt stark upplevelse för dem med alla djur. ”Titta, det är apor!”, kan man höra ropas, berättar Olof.

Rolf Kinneteg som under sommaren skötte flera olika attraktioner berättar om en liten kille som blev helt besatt av bilarna.

– Han åkte först 10 gånger på raken. Jag skojade med honom att nu har han fått körkort och han tyckte det var jätteroligt. När han skulle åka elfte gången började hans pappa se lite trött ut. Men jag försöker skämta och få honom på lite bättre humör. Och det lyckades. Så totalt åkte de 14 gånger på raken, skrattar Rolf.

Ingen av de tre ”jobbonärerna” skulle ha något emot att få arbeta mer på Kolmården. Bo som bara jobbat under vintern skulle gärna hoppa in i sommar, likaså Olof. Rolf har faktiskt redan tackat nej till ett jobb som valarbetare för Norrköpings kommun för att ge plats åt arbete hos Veteranpoolen och Kolmården.

– Ja, jag tackade nej till valarbetet och räknar med att jobba på Kolmårdens djurpark i stället. Det är härligt med alla människor och att få jobba utomhus. Helt underbart, säger Rolf. 

 

Snacka job med oss