Jobbonär - att sova ut och göra det man gillar utan stress

Jobbonär - att sova ut och göra det man gillar utan stress

Innan Thord Siljefelt i Nyköping lärt känna Veteranpoolen var han skeptisk till konceptet. Är det verkligen rätt att låta äldre personer arbeta? Nu efter att ha jobbat för Veteranpoolen i några månader har han svängt helt om.

– Vi hjälper äldre och utsatta människor att klara vardagen, varje dag. Små enkla saker kan vara som berg att ta sig över för många, säger Thord.

Thord Siljefelt har en bestämd uppfattning om vad hans liv går ut på – att hjälpa andra människor. Så har det alltid varit. Han är uppvuxen på en bondgård i Uppsala-trakten och vet att tala med bönder på bönders vis, som det heter. Under hela sitt yrkesverksamma liv arbetade han med att utveckla maskiner för lantbruket. Ett jobb som krävde både huvud och händer. Och han var inte sällan ute med säljarna som teknisk expert och träffade då många olika slags människor.

– Jag lärde mig snabbt att lyssna och visa intresse. Det är samma sak hos Veteranpoolen, den sociala kontakten med andra är lika viktig som själva jobbet. Det gäller både för kunden och mig, säger han.

Thord berättar att han ser jobbet hos Veteranpoolen som närbesläktat med det socialtjänsten i kommunen utför. Och för många kunder är det lika viktigt.

En kvinna han besökte behövde hjälp med att hänga upp en spegel och visste inte alls hur hon skulle klarat det utan Veteranpoolen och Thords hjälp. En annan hade tappat bort nyckeln till sitt källarförråd och kunde inte komma in. För Thord var det inga problem att borra ett hål i väggen och sätta in en plugg, eller för den delen klippa av låset med en bultsax. Men för kunderna var det kris.

– Det som för en person är en bagatell som fixas på 10 minuter, är en svår situation för en annan, säger Thord.

Thord han har aldrig gillat att sitta stilla och rulla tummarna. Innan han gick i pension byggde han en egen liten verkstad i huset med maskiner för både trä- och metallarbeten. När Ryssland anföll Ukraina kände han för de utsatta och ville hjälpa till. Han tillverkade 93 fågelholkar med Ukrainas flagga målad i botten och sålde för 250 kronor styck. Pengar som sedan gick till Ukrainahjälpen.

– Att vara pensionär är inte samma sak som att vara sysslolös. Jag ser det mer som en möjlighet att sova till åtta på morgonen och sedan utan stress göra det jag gillar. Hos Veteranpoolen blir ingen besviken om du tackar nej till ett uppdrag – du gör bara det du själv vill.

På frågan om hur länge till han tänkt fortsätta hos Veteranpoolen svarar han med ett skratt:

– Jag har fyllt 80 år, så nu får jag väl inte jobba mer än 20 år till.

Thord Siljefelt svarar – 3 orsaker till att jobba som pensionär

  1. Känner du dig behövd så mår du mycket bättre.
  2. Engagemang gör att du fylls med frisk energi.
  3. Du får göra något bra för andra människor.

 

Snacka jobb med oss
Snacka jobb med oss

Få koll på vilka uppdrag vi har där du bor och hur det funkar att jobba med oss – fyll i en enkel intresseanmälan och få svar inom ett par dagar. Helt utan att du låser upp dig. Välkommen!