Tre snickare och en målare. Vad har de gemensamt?

Tre snickare och en målare. Vad har de gemensamt?

När verktygslådan stängs för sista gången och arbetskläderna byts ut mot fritidskläder, kan en känsla av tomhet infinna sig. Du som har ägnat decennier åt att bygga, renovera och skapa, kanske undrar: Vad händer nu? Du är inte ensam.

Här möter du tre snickare och en målare – som alla stod inför samma fråga vid pensionen. Deras svar ledde dem till en ny resa fylld med oväntade utmaningar, men också till återfunnen arbetsglädje och nya vänner.

Vänskapens styrka: Thomas och Ronny

Det är aldrig för sent att hitta en bästa vän. För Thomas Länsberg och Ronny Johansson, två veteraner, började deras vänskap på en byggarbetsplats. Trots att de kom från olika bakgrunder och hade olika arbetserfarenheter, fann de en gemensam nämnare i sitt arbete. Oavsett svårigheter och missförstånd, fann de styrka i varandra. Samarbete handlar ju om att komplettera varandra.

Förändringar och utmaningar

Thomas och Ronny möttes först av en oväntad utmaning – att få plintarna till en friggebod att passa med de tilltänkta dimensionerna. Men denna lilla motgång skulle bli början på en stark vänskap. Trots de initiala svårigheterna fann de en gemensam nämnare – deras vilja att fortsätta arbeta och bidra, trots att de hade nått pensionsåldern. Deras historia är ett bevis på att även de mest oväntade utmaningar kan bli till värdefulla lärdomar.

Arbetets glädje och gemenskapens kraft

Inget jobb är för stort eller för litet för denna dynamiska duo. De arbetar tillsammans med allt från snickeri till renovering, och deras vänskap växer med varje projekt. De delar skratt, luncher och till och med svårigheter. Men mest av allt delar de en gemensam passion för sitt arbete och styrkan i deras gemenskap. Deras berättelse visar att arbetsglädje inte bara handlar om att lösa uppgifter, utan också om de människor vi delar dem med.

Här läser du hela deras berättelse!

Från pensionär till jobbonär: George Johansson

George ”Jojje” Johansson, en målare med fyra decennier erfarenhet, trodde att hans arbetsliv var över när han gick i pension. Men han upptäckte snart att hans arbetslust långt ifrån hade svalnat. Istället fann han att passionen för yrket var lika stark som någonsin.

Ur fåtöljen till arbetslivet

George insåg snart att han inte kunde sitta still. Han klättrade på väggarna av rastlöshet och längtan efter att göra något meningsfullt. Det var då han stötte på Veteranpoolen. Han började ta uppdrag att måla och tapetsera hemma hos privatpersoner, vilket gör att han kan använda sina hantverkskunskaper samtidigt som han håller sig sysselsatt. Varje nytt uppdrag är en möjlighet för George att ge uttryck för sin kreativitet och tekniska skicklighet.

Att skapa sin egen värld

George har hittat friheten i att kunna välja vilka uppdrag han vill ta och när han vill arbeta. Han uppskattar att han kunde arbeta ensam, lyssna på ljudböcker och på så vis skapa sin egen värld. Genom att arbeta efter eget schema kan han balansera sitt arbete med andra intressen och upptäcka en ny typ av arbetsliv.

Här möter du Jojje.

Från egen firma till gemenskap: Douglas Garner

Douglas Garner, hade drivit en egen snickarfirma,  men fann ny mening och gemenskap i sitt arbete efter pensionen genom Veteranpoolen. Efter att ha ägt sin egen verksamhet i många år, var han redo för en förändring.

Från självständighet till samarbete

Douglas var van vid att vara sin egen chef. Men efter pensionen insåg han fördelarna med att arbeta i ett team. Tack vare Veteranpoolen kan han fortsätta att leda projekt, men nu utan stressen av att hantera all administration som kommer med att äga en egen firma. Han upptäckte att samarbeta med andra kunde vara lika givande, om inte mer, än att arbeta självständigt.

Att välja sina egna uppdrag

En av de största fördelarna med att arbeta för Veteranpoolen, enligt Douglas, är friheten att välja sina egna uppdrag. Han njuter av att kunna ta på sig projekt som intresserar honom och anpassa sitt arbete till sina egna fysiska behov och intressen. Detta tillåter honom att hitta en perfekt balans mellan arbete och vila, något som är särskilt viktigt i pensionsåldern.

Häng med till Gävle och möt Douglas här.

Erfarenhet som sätter perspektiv

När vi pratar om erfarenhet, kan det vara lätt att glömma bort hur imponerande det faktiskt kan vara när det ackumuleras över tid. Även om följande fakta kanske inte är helt sanna i den bokstavliga bemärkelsen, ger de oss ett roligt och inspirerande perspektiv på den enorma mängden erfarenhet som våra veteraner har samlat på sig.

– Thomas och Ronny har tillsammans över 80 år av erfarenhet av byggbranschen. Thomas brukar skämtsamt säga att ”om du lägger ihop våra arbetsår, har vi byggt halva staden!”

– George ”Jojje” Johansson har målat mer än 1.000 hus under sin karriär. Det är som om han har målat en hel stad! Att tänka på siffrorna på detta sätt ger verkligen ett perspektiv på hur mycket arbete och engagemang som ligger bakom varje målat hus.

– Douglas Garner har lett över 500 byggprojekt. Om varje projekt var en bok, skulle han ha ett ganska imponerande bibliotek! Detta illustrerar hur varje projekt är en unik berättelse, ett kapitel i en hantverkares levnadshistoria.

Så även om dessa siffror är något överdrivna, ger de oss ändå en känsla av den fantastiska mängd erfarenhet och kunskap som våra veteraner besitter. Från att bygga städer till att skapa bibliotek, deras bidrag är verkligen imponerande! Och vem vet? Din egen resa kanske bara börjar idag. Oavsett om du redan är pensionerad eller om pensionsdagen närmar sig, kom ihåg att det finns en värld av möjligheter som väntar på dig.

Fördelar med Veteranpoolen

– Flexibilitet: Du kan välja vilka uppdrag du tar och när du vill arbeta. Detta ger dig frihet att skapa din egen arbetsdag och bestämma hur mycket eller hur lite du vill arbeta.

– Gemenskap: Du får chansen att arbeta och umgås med människor i samma ålder och situation. Detta erbjuder en unik möjlighet att knyta nya kontakter och bygga meningsfulla relationer baserade på gemensamma erfarenheter och intressen.

– Minskad stress: Du kan fokusera på det du älskar att göra utan att behöva oroa dig för administration eller pappersarbete. Detta kan vara en stor lättnad, särskilt för dem som tidigare har ägt egna företag.

– Fortsatt inkomst: Du kan fortsätta att tjäna pengar och bidra till samhället, även efter pensionering. Detta kan bidra till en känsla av självständighet och ge ekonomisk säkerhet.

– Personlig utveckling: Du får möjlighet att fortsätta att utveckla och använda dina färdigheter. Oavsett om du är en snickare, målare, elektriker eller rörmokare, finns det alltid något nytt att lära och sätt att växa som hantverkare.

Är jobbonär din grej?
Är jobbonär din grej?

Är du pensionär och vill ha ett mer socialt och aktivt liv? Vill du samtidigt ha en extra inkomst – ja då finns det många uppdrag att välja bland.

Fyll i en enkel spontanansökan – inget krångligt CV. Vi följer upp inom en vecka och berättar om lön och svarar på dina frågor. Sedan kan du sova på saken, provjobba om du vill – och bestämma i lugn och ro. Vi hörs!